Газ през Гързия на Първи Октомври – категорично!

Ние сме на финалната права. Всички основни строителни дейности са завършени, в момента говорим за съпътстващи дейности, за да получим Акт 16. Това заяви пред БНТ Теодора Георгиева – изпълнителен директор на ICGB фирмата-изпълнител на проекта за газовата връзка Гърция-България.

„Говорим за сериозни детайли, които в нашия случай се броят на пръстите на едната ръка – това е вертикална планировка, път до диспечерски център, предписание на пожарните, които документално трябва да се представят, вентилатори с по-сериозен капацитет. Гоним всичко това строителят да свърши първата седмица на септември, за да се планира Акт 15 и да се свика комисия за Акт 16, като паралелно се работи с институциите по събиране на всички документи, за да се свика максимално бързо комисията и да се препотвърди лиценз пред КЕВР и да получим правото на ползване края на септември, за да може от 1 октомври да потече газ“, обясни тя и допълни, че водопроводът е приключил, проверката на канализацията също и са в непрекъснат контакт с министър Шишков.

Георгиева каза още, че са сертифицирани като независим преносен оператор и от вчера вече има търговска регистрация, която препотвърждава корпоративната структура на дружеството.

Този газопровод обезпечава 3 млрд. кубически метра, което е еквивалентно на потреблението на България, каза тя. На първия технологичен етап ще бъдат налични 1 млрд. и 300 кубически метра.

1 млрд. – на база на договор с Азербайджан. Това ще допринесе за изключително намаляване на цените.

Другите 300 кубически метра са от различни клиенти, които искат да влязат на българския пазар.

„Около 50% от капацитета са резервирани дългосрочно, а остатъчните ще се предлагат и къси и тримесечни и годишни“, каза още Георгиева.

„Още от средата на юни по цялото съоръжение има 40 бара газ, което е тестване на системата. В началото на септември ще се напълни още веднъж, за да се вдигне налягането, за да се отговори на изискванията на „Булгартрансгаз“, уточни тя.

„Мобилизирани са усилията“, увери Теодора Георгиева и изрази надежда на 1 октомври по тръбата да потече газ.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published.