Интерпол се отказа от Цветан Василев.

Червената бюлетина за издирване на банкера Цветан Василев е свалена от Интерпол окончателно. Това е станало с решение на Комисията за контрол на досиетата към международната организация със седалище в Лион, Франция. Това е поредният шамар за българската прокуратура под командването на Иван Гешев, тъй като свалянето на червената бюлетина по същество означава неприемане аргументите на българското обвинение спрямо Василев.

„Не става бързо, но рано или късно истината и справедливостта възтържествуват. Приемам го като крачка към пълното оневиняване на всички, които са обвиняеми по делото „КТБ“, защото то е изтъкано от същите „доказателства“, които се съдържаха и в искането за тази бюлетина. На много хора са причинени щети и унижения съвсем незаслужено. Излизането на истината за фалирането на КТБ и за последвалото ограбване на активите, ще покаже какво точно се е случило и кои са лицата, замесени в тази криминална афера, заяви пред Фрог нюз Василев.

През 2018 г. мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев поиска от спецсъда да прекрати делото за източването на банката. Писмото му беше прочетено в залата от негов адвокат.

В писмото си Цветан Василев посочва, че ако трябва да има дело то трябва да е за организиране на фалита на банката и разграбването на активите.

Банкерът декларира, че не е присвоявал пари и смята, че в съдебната зала трябва да са онези, които са разграбили КТБ след нейното затваряне на 20 юни 2014 г.

Цветан Василев оспорва твърденията на прокуратурата, че е ръководил организирана престъпна група, източвала КТБ. С тези аргументи той призовава съдия Виржиния Петрова да прекрати делото поради липса на престъпления.

Същите аргументи са представени от прокуратурата и в Интерпол, но както става ясно от решението, взето на 5 август, те са несъстоятелни.

А Иван Гешев толкова се гордееше с направеното от него по линия на КТБ. Написа хиляди страници обвинителен акт, който се разпада с всяко следващо заседание на съда под ударите на действителните факти и доказателства. Не бяха уважени и всички искания на прокуратурата съдът в Сърбия да върне Василев в България поради липса на достатъчно основания и годни доказателства. Вече не съществува и червената бюлетина за издирване на Василев в целия свят.

Това е поредният провал на Гешев. Според запознати може да се окаже и последния… Намекът е за предстоящи събития, които ще променят коренно служебния му статус.  

източник;frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published.