Само Газпром може да ни осигури газ на ниски цени.


„Доставките от Азербайджан ще намалят цената. Това са абсолютно гарантирани 1 млрд. куб. м газ, добави той и обясни, че се водят преговори за още газ оттам.


“С Азербайджан се водят преговори за още половин милиард куб. м, останалите количества ще дойдат чрез втечнен природен газ, с танкери, които са в Източното Средиземноморие. Там има такива плавателени съдове с такива количества газ. Проблемът с инфраструктурата остава да се реши. По-лесната и лека част от договорките са количествата, които могат да се осигурят от танкерите, въпросът е къде ще се разтоварят, как ще достигне до границата на България този газ – по кой тръбопровод“, уточни председателят на КЕВР.

“Останалите количества ще дойдат чрез втечнен природен газ, с прословутите танкери от източното Средиземноморие, там проблемът е инфраструктурата до границата ни. По-леката част от договорките са именно количествата, защото природен газ има. Въпросът е къде ще бъде разтоварен, за да бъде регазифициран и как ще достигне до границата. Дали през Гърция, но там всичките слотове за разтоварване са ангажирани до края на годината.


Гръцката страна въвежда допълнително един плаващ голям танкер, който се явява като склад за допълнителни количества природен газ, които там да бъдат разтоварвани. За България това може да се направи и при закупени слотове и капацитет по тръбата, България е в състояние и ще успее да купи от собствените фирми и природен газ ще бъде доставен до България.


Щабът ще насочи своите усилия да се достигне до едно гарантирано снабдяване до края на тази година и до следващата. Още през февруари във въздуха се чувстваше мирис на барут, сега можеше да имаме закупени слотове и капацитет по тръбата, сега ще наваксаме това с по-високи цени. Кризисният щаб има повече от една цел за решаване на проблеми.” , каза още шефът на КЕВР.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *