Путин и Ердоган се срещат.

Турският президент Реджеп Ердоган пътува до Сочи, за да се срещне с руския държавен глава Владимир Путин. Двамата ще обсъдят двустранните отношения между Анкара и Москва, международните въпроси и кризата с Украйна.

Така на практика Ердоган става първият лидер на държава в НАТО, който ще посети главата на Кремъл след руската инвазия в Украйна. Разговори на подобно равнище имаше с френския президент Еманюел Макрон, но те се случиха в началото на февруари – преди нахлуването на Русия в Украйна. Срещата бе един от последните опити да се избегне ескалация между Киев и Москва. 

“Разговорите ще се съсредоточат върху двустранното сътрудничество – това е преди всичко икономиката, както и върху обсъждането на регионалните проблеми – това включва Сирия и Украйна”, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

След началото на войната Турция усилено се опитва да посредничи между Русия и Украйна за изход от кризата. Южната ни съседка бе домакин на мирни преговори, увенчали се с неуспех, а сега, заедно с ООН, е една от страните, които доведоха до разблокирането на украинското зърно, което вече започна напускане на украинските пристанища.

Ердоган и Путин ще обсъдят как е преминало първото пътуване със зърно от Одеса. 

Заедно с Ердоган в Сочи са още министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, министърът на хазната и финансите Нуредин Небати, министърът на националната отбрана Хулуси Акар, министърът на земеделието и горите Вахит Киришчи, министърът на търговията Мехмет Муш, гл. Националната разузнавателна организация Хакан Фидан, президентът по комуникациите на президентството Фахретин Алтун, говорителят на президента Ибрахим Калън и президентът на отбранителната индустрия Исмаил Демир.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published.