Руската прокуратура: Синдикатът на журналистите е вражески елемент – да се ликвидира!

Московската прокуратура поиска ликвидирането на Профсъюза на журналистите и служителите в медиите. Това е една от водещите новини в проправителствените медии в Русия. Прокурорът на град Москва Денис Попов е завел дело в съда срещу Профсъюза. Разпоредителното заседание по делото е насрочено за 14.00 часа на 13 юли. Пред някои медии от прокуртурта заявили, че ликвидацията се налага, защото синдиката бил вражески елемент.

Московската прокуратура извърши проверка на дейността на организацията още през май 2022 г. Разследващите проучиха финансовата отчетност, документите по регистрацията, информацията за събитията, информацията за изказванията на представители на организацията.

При подаване на петиция прокуратурата се позовава на административно дело срещу профсъюза по член „за дискредитиране на руските въоръжени сили“ (част 1 на член 20.3.3 от Кодекса за административните нарушения). Ведомството обвини организацията в публикуване на уебсайта на текстове, които съдържат „неточна информация за хода на специална военна операция за защита на ДНР и ЛНР“. Според прокуратурата синдикатът е публикувал незаконна информация, която води до нарушаване на правата и свободите на гражданите, причинявайки вреда на обществения ред и обществената сигурност, обществото и държавата.

Профсъюзът на журналистите и медийните работници беше създаден през 2016 г., след като група журналисти и правозащитници бяха нападнати на границата между Ингушетия и Чечня.

По-рано, на 29 юни, Черемушкинският съд на Москва изпрати Дмитрий Талантов, адвокат на журналиста Иван Сафронов, обвинен в държавна измяна, в ареста за срок до 21 август. Обвинението срещу него е, че защитава журналист, който дискредитира въоръжените сили (ВС) на Руската федерация.

На 4 март руският президент Владимир Путин подписа закон, криминализиращ разпространението на неверни материали за въоръжените сили на Руската федерация – тоест, различни от официалната позиция на Кремъл. Наказателният кодекс на Руската федерация е допълнен с чл. 207.3 „Публично разпространение на умишлено невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация“. Той предвижда лишаване от свобода до три години или глоба до 1,5 милиона рубли.

Профсъюзът на руските журналисти и медийни работници е член на Международната федерация на журналистите IFJ. Тя е международно призната и се явява групов член на ЮНЕСКО, представя също така руските журналисти в специализираната структура на ООН — Международната трудова организация, Международната конференция на профсъюзите и Консултативния комитет на профсъюзите.

За Кремъл обаче това е без значение. Решено е Профсъюзът на руските журналисти и медийни работници да бъде ликвидиран и ще го ликвидират.

Любопитно е дали онези журналисти в България, които страстно защитават режима на Путин одобряват решението на руската прокуртура? Съгласни ли са с обвиненията, че щом руски журналисти наричат „специализираната военна операция“ война и са против нахлуването в Украйна трябва да бъдат пращани в затвора, а организацията им ликвидирана?

Каква ли „гледна точка“ ще ни пробута БНР чрез пропутинския свой кадър?

Само питаме.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *