Експертът Светослав Бенчев: Отстъпката за горивата ще продължи най-много шест месеца

Дългоочакваната и коментирана отстъпка при зареждане на гориво е факт от събота. Наблюденията са, че по-голямата част от бензиностанциите предлагат тази схема. Това заяви в студиото на ”Денят започва” Светослав Бенчев от Българската петролната и газова асоциация.

“Моите лични наблюдения в рамките на два дни са, че и доста независими бензиностанции се включват в нея”, допълни той.


Бенчев каза още, че тази схема ще продължи най-много шест месеца, като се предвижда да се поставят информационни табели на бензиностанциите, които да индикират дали в конкретната бензиностанция се предлага отстъпката.


“Не се налагат никакви промени в електронната система с фискална памет. Няма я тази тежка работа, която беше предвидена, да се взима личната карта на човека, да се въвеждат имената, ЕГН. Сега това, което трябва да се прави, е да се показва талонът на колата. Касиерът вижда дали това е същия автомобил и записва номера на колата в разширения фискален бон. В крайна сметка нещата се изчистиха”, разясни Бенчев.


По думите му има друг проблем, а именно, че доларът продължава да поскъпва. Само в рамките на миналата седмица е поскъпнал с около 10 стотинки, което ще убие намалението на котировките на петрола и готовите продукти, които ние купуваме в долари.


“Ако тази тенденция продължи надолу, ще има намаление на цените, но сега важното е да се каже, че тенденцията успокои цените и ги остави на тези нива на които ги виждаме”, коментира Бенчев.


“Нищо по-различно не се се случва от това, което става в останалата част на Европа. И в България, успяваме да задържим добри цени, надяваме се да продължим да го правим. Можем да се доволни от това, което се случва, наистина ситуацията ни е добра с цените на горивата” каза още Бенчев.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *