Борислав Сандов разсъждава за алъш-вериша си с ПП

”ПП ще очакват от този, който получи третия мандат, или да доведе това, което те започнаха – като идентифициране на свободни, независими депутати, най-вече в групата на ИТН, които да формират мнозинство, или няма да подкрепи въобще. Ако решат да не подкрепят въобще, шансове за правителство няма да има никакви.”


Това заяви в интервю за БНР Борислав Сандов, вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите в оставка.


“Ако ДБ поеме отговорността за създаване на правителство, то в структурата на кабинета, който бихме предложили, ще съществува позицията вицепремиер по климатичните политики. Това е изключително важна позиция”, смята Сандов. По думите му и в БСП също биха възприели подобна идея, ако третият мандат отиде при тях.


Относно ударното обявяване на защитени местности през последните дни Борислав Сандов коментира: “Може би изглежда като в последния момент. Тази процедура я задвижихме още в началото на нашия мандат. Необходимостта от съгласуване и подготовка, чисто експертна, сега са готови всички тези файлове, които успяваме да завършим. Дадохме малко повече тласък в последните дни. Обявяваме ги една след друга, за да може да получат нужната популярност.”


С оглед на устойчивото развитие трябва да обявяваме много нови такива защитени територии в следващите години, посочи Сандов, като се позова на Зелената сделка.


“Имаме огромен процент “Натура 2000″, но тя е с по-слаби режими, там се допускат много други дейности. По отношение на защитени територии по българското законодателство сме на едва около 5,5%. Европа се стреми да има поне 10% такива до 2030 г.”

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published.