Русия не е започнала “нищо сериозно” в Украйна, твърди Путин

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Русия едва е започнала военните си действия в Украйна и предизвика западните страни, които подкрепят Киев, да се опитат да победят Русия на бойното поле. Това стана на среща с лидерите на парламента в четвъртък.

Руската инвазия в Украйна започна на 24 февруари. Тя предизвика многомилионна емигрантска вълна от Украйна и отне жертвите на хиляди цивилни. След първия неуспешен етап на пълномащабни действия Русия се изтегли от Киев и Северна Украйна и се съсредоточи върху превземането на източната област Донбас.

Путин обвини западните съюзници в подклаждане на военните действия, като обвини Запада, че „иска да се бие с нас до последния украинец“. Той нарече това трагедия за украинския народ. „Изглежда, че върви в тази посока“, добави той и предупреди, че всички трябва да разберат, че Русия „като цяло все още не е започнала нищо сериозно“.

Путин също така директно предизвика западните съюзници, подкрепящи Украйна. “Днес чуваме, че искат да ни победят на бойното поле. Е, какво можете да кажете тук? Нека опитат”, каза той.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отговори на коментарите на руския президент. Той каза в Туитър, че няма план от “колективния Запад”, като единственият план е този на руската армия, “която навлезе в суверенна Украйна, обстрелвайки градове и убивайки цивилни. Всичко останало е примитивна пропаганда”.

„Ето защо мантрата на г-н Путин за „война до последния украинец“ е поредното доказателство за добре обмислен руски геноцид.

Западните страни определиха руското нахлуване в Украйна като непровокирано, а Групата на седемте (G7) на неотдавнашната си среща на върха подчерта, че войната в Украйна е „незаконна и неоправдана“.

Москва твърди, че това, което нарича “специална военна операция”, е резултат от неуспешни опити за постигане на споразумение за гаранции за сигурност, както и от разширяването на НАТО.

Кремъл обвинява Запада, че индиректно води война срещу него чрез налагане на икономически санкции и засилване на доставките на модерни оръжия за Украйна.

В речта си от 7 юли Путин каза още, че западните санкции срещу Русия не са успели да постигнат целта си да „посеят разделение и раздори в нашето общество и да деморализират нашия народ“.

Санкциите непрекъснато се разширяват, като засягат водещите руски банки, предприятия от отбранителната промишленост, големи компании и физически лица, включително Путин.

Много мултинационални корпорации се оттеглиха от руския пазар, уволнявайки хиляди руски работници при напускането им.

източник;svobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *