Няколко интересни факта за високите токчета.

Независимо от разпространеното мнение за променливостта на женската природа, сагата с високите токчета продължава вече няколкостотин години. Няма спор, че токчетата придават на дамите женственост и сексапил, като височината им е право пропорционална на нашето настроение.

За първи път високите токчета се появяват през 16 век при мъжките обувки за езда. През 1533 г. Катерина Медичи ги открива за жените, като си поръчва на придворния обущар високи токове като символ на високото си положение в обществото. След Великата френска революция високите токове задълго са забравени като символ на общественото неравенство и привличат вниманието на моделиерите едва в началото на ХІХ век вече само като израз на женствеността. В XXI век обувният пазар предлага три вида токчета: ниски – до 6 см, средни – от 6 до 8,5 см и високи – над 8,5 см.

Какво променят високите токчета?
– Ставаме по-високи
– Изправяме стойката си, тъй като носенето им изисква пазене на равновесие
– Походката ни става по-секси, заради нуждата да пазим равновесие, когато ходим, поклащаме в такт ханша и бедрата
– Правим по-малки стъпки, което придава допълнително очарование на походката.

Не всички дами обичат високи токчета. Причините са различни – от висок ръст, до неумение да ходят с тях и неудобство. Те обаче използват други хватки за сексапилна външност.

Но независимо от многото плюсове, високите токчета имат също толкова минуси. При ходене с обувки на равна подметка цялата тежест на тялото се разпределя равномерно по гръбначния стълб, без да предизвиква натоварване на отделни негови части. Когато обуем обувки на висок ток, тежестта на тялото пада върху прасците и пръстите на краката. При токче от 2-3 см натоварването на прасците се увеличава с 22 % в сравнение с нормата. Сами пресметнете какво е натоварването при двойно по-високо токче!

Защо са опасни високите токчета?
– при увеличеното натоварване на пръстите на краката, по-често ни се появяват мазоли
– постоянното триене на обувката в ноктите на краката води до нарушение на кръвоснабдяването и отслабване на растежа на ноктите
– травми на колената
– артрит
– деформация на ахилесовото сухожилие
– с възрастта може да почувствате силни болки в стъпалото и пръстите на краката.
– заболявания на вените
– болки в кръста и гръбначния стълб
– и на последно място – чисто естетически ходенето на високи токчета смачква и свива навътре пръстите, деформира ноктите.

Ето някои полезни съвети:
Ортопедите съветват за всеки ден да носим обувки с не повече от 2-3-сантиметров ток. Ако ви се налага да обуете официална висока обувка, нека това да е за не повече от 3-4 часа на ден.

Ако имате възможност на всеки два часа сваляйте обувките и правете мини-масаж-гимнастика на стъпалата. Изпънете и свийте пръстите няколко пъти, завъртете в двете посоки крака от глезена и направете няколко крачки на бос крак по пода – за сваляне на напрежението на ахилесовото сухожилие.

С напредването на възрастта сводът на крака започва да пада, което води до разширяване на ходилото, затова може да се наложи да си купувате обувки с един номер по-големи, отколкото сте носили в миналото.

При някои професии, които са свързани с повече стоене на крак, като продавачки, фризьорки или учителки, изобщо не се препоръчват токчета над 2 см.

Купувайте си обувки само вечер, когато краката ни са подути – така няма да сбъркате и да си вземете тесни обувки

Никога не се хващайте на въдицата на “услужливи” продавачки, които ви убеждават колко добре ви стоят точно тези обувки и въобще да не се притеснявате, че са ви малко теснички, защото ще отпуснат от ходенето. Тясната и неудобна обувка няма да се промени, затова преглътнете симпатиите си към нея и пробвайте друг модел.

Трудно е да намерим баланса между удобството и красотата на една обувка, но не е непостижимо. Както казва инж. Здравка Пеева, бивш директор на софийския обувен завод: “Обувката трябва да е такава, че да не я усещаш, да ти създава настроение от сутринта до вечерта, да можеш да ходиш по улицата спокойно. Така че на обувката всичко се крепи – настроение, работоспособност и привлекателност”.

източник:azjenata

Leave a Reply

Your email address will not be published.