Ваня Григорова:Когато цената на електричеството в ЕС се увеличава, увеличава се и тази в България

Вчера енергийният министър Александър Николов успокои гражданите, като каза: “Производството на електроенергия в България не зависи от природен газ.”

Вярно е. Много малка част от ел. енергията у нас се произвежда от газ. В същото време цената на електричеството в България е изключително зависима от цената на природния газ. Как? За разлика от България в останалата част на ЕС газът е ключов за производството на ел. енергия. Повишаването на цената на природния газ води до повишаване на средноевропейските цени на тока. От средата на миналата година българският пазар на електроенергия за юридическите лица (бизнес, общини, болници, детски градини, неправителствени организации и пр.) беше либерализиран. Това означава, че българските цени вече не са български, определят се от търсенето и предлагането в Европейския съюз чрез борсата.

Когато цената на електричеството в ЕС се увеличава, увеличава се и тази в България. Няма никакво значение, че цената на българските въглища (лигнити) и цената на ядреното гориво за АЕЦ Козлодуй (все още) не са се увеличили.

Именно затова още от миналата година настояваме да се ограничи износът на ток, за да се задоволят нуждите на вътрешния пазар на регулирани цени. Това не означава да спре. Означава да се гарантират количества за потребление у нас, а излишъкът пак да се продава навън със съответните печалби за производителите. В края на миналата година правителството се е обърнало с молба към ЕК да ни позволи да ограничим износа. Получили сме отказ. Въпреки това министър-председателят Кирил Петков в началото на 2022 г. заяви, че, ако спрат доставките на газ, България ще ограничи износа.

Доставките спряха, износът продължава. Защото вместо да бъдат защитени българските интереси, се пробутват полуистини за липсата на взаимовръзка между цената на газа и цената на електричеството. Това няма как да завърши добре.

Leave a Reply

Your email address will not be published.