Рашков начело на КПКОНПИ и нови членове на регулаторите до ноември. Коалицията прие програма за 6 месеца

Партиите, които заявиха подкрепа за бъдещо правителство с премиер Асен Василев, приеха програма за управление за шест месеца.

Тя съдържа план до края на юли сегашният вътрешен министър в оставка Бойко Рашков да бъде избран за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), а до края на септември да бъде приет нов закон за работата ѝ. Предвиждат се и промени , които да гарантират възможност за ефективно разследване на главния прокурор. Планира се до средата на ноември да бъдат избрани нови членове на ключовите регулатори, които да заменят тези с изтекли мандати.

Програмата беше приета в сряда вечерта от “Продължаваме програмата” (ПП), БСП“Демократична България” (ДБ) и независимите депутати, напуснали ИТН. Те заявиха готовност да подкрепят правителство на Асен Василев, но нямат мнозинство в парламента.

Трите партии имат общо 109 гласа в Народното събрание. Подкрепят ги 6 независими депутати, с които стават 115. За да имат мнозинство, са необходими 121 гласа в парламента. Не достигат 6.

До петък, 8 юли, Асен Василев трябва да предложи състав на ново правителство. По думите на сегашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер ПП няма да предложи проектокабинет, ако в четвъртък вечер няма увереност, че е осигурена нужната подкрепа за него в парламента.

Какво искат да променят управляващите

Програмата на новата коалиция предвижда промени в десетки закони.

Предвижда се реформа на антикорупционната комисия, която да бъде разделена на две отделни звена – Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество. Предвижда се законът да бъде приет до септември и да разшири правомощията на антикорупционната комисия.

Преди това обаче сегашният вътрешен министър Бойко Рашков да бъде избран за неин председател, предвиджа управленската програма. Срокът за това е до края на юли.

В същия срок се предвижда и да бъде избран председател на Народното събрание. Досегашният Никола Минчев (ПП) беше свален от поста с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”.

Предвиждат се и законови промени, които да гарантират възможността за ефективно разследване на главния прокурор. Като краен срок е посочен края на септември.

Друга от предвидените законодателни промени е изваждане на Изпълнителната агенция по горите от структурата на Министерството на земеделието и преминаването ѝ към Министерски съвет в срок до края на юли. Това беше сред плановете на управляващите от началото на мандата на правителството на Кирил Петков, но досега не беше осъществено.

Сред другите законодателни промени, които се предвиждат в следващите шест месеца, са: промени в Закона за защита от домашното насилие, промени в Закона за хазарта, промени в областта на електронното управление, и 21 промени във връзка с Плана за възстановяване.

Сред плановете на коалицията е и избор на нови членове на регулаторите, които да заменят тези, които са с изтекли мандати. Предвижда се да бъдат избрани нови членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и управител на Българската народна банка (БНБ) до септември и нови членове на Комисията за финансов надзор (КФН) до ноември.

В програмата на изпълнителната власт влиза подготовка за въвеждането на еврото от 1 януари 2024 г. и разяснителна кампания по този повод. Освен това се предвижда правителството да работи за гарантиране на сигурността на газовите доставки и за алтернативни доставки на ядрено гориво.

Сред социалните мерки, предвидени в програмата, е въвеждането на две тарифи за вода, ток и парно за битови потребители, от които едната да покрива базово потребление на по-ниска цена. Предвижда се и “продължаване на политиката за възстановяване на справедливостта в пенсионната система” чрез бюджета за следващата година.

Предвижда се до края на годината да бъдат възложени дейностите по довършване на проектирането на магистрала “Хемус”, проектиране на продължение на магистрала “Черно море”, проектиране на тунела през Петрохан и тунела при Прохода на Републиката и продължаване на строителството на магистрала “Европа“ и “Видин-Ботевград”.

Планира се и одобрение на финален план за националната детска болница до края на октомври.

Кабинетът „Петков“ падна на 22 юни след успешен вот на недоверие. Той беше внесен от ГЕРБ и подкрепен от всички депутати от партията, както и от тези от ДПС, „Възраждане“ и ИТН. Партията на Слави Трифонов беше коалиционен партньор в управляващата коалиция, но я напусна на 8 юни.

източник;svobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *