Елена Гунчева:Политическата класа е компрометирана.

Това, което е най-лошото за българския народ, е взаимната дива омраза и завист помежду ни. Разумът напълно отсъства при вземането на политически решения. Гражданското общество е още в зародиш и не се развива, а политиците правят всичко възможно да не позволят появата на гражданско общество, което да може активно да участва в обществения живот.

Българите люто любят и мразят. Разумът обикновено им идва после, заедно с псувните и заканите, когато разберат какво точно са направили. Ние не мислим за държавата като наша, а всеки дърпа чергата към себе си, докато от нея останат само парцали.

Политическата класа е компрометирана. Но и електоратът – също. Изборът е в резултат на емоции и лично харесване, а не на смисъл и разбиране на идеи и програми. Гласува се за този, който лъже най-добре и е с най-добрите пиари. Българите трудно разбираме същността на политиката. Диалогът се отрича до степен на безумие, а омразата е водеща в избора ни. Гласуваме за някой, защото мразим друг. Гласуваме за този, за да не дойде онзи. Гласуваме за по-малкото зло, без да осъзнаваме, че малкото зло винаги пораства.

Когато на реални факти и критики се отвръща с коментари: “Предателство”, “Ти защо биеш ….” и “Стига си обиждала”, обикновено не водят до конструктивни резултати. Едно от важните неща е да можеш да анализираш фактите и да имаш критично мислене, дори когато не ти харесва ситуацията. Емоциите пречат на разума и не водят до нищо добро. Никога не съм се поддавала на такива провокации. Нито обидите, нито възхвалите ми влияят. Трябва да се прави това, което е най-добре за държавата и народа. А лай на кучета винаги ще има….

Елена Гунчева

Leave a Reply

Your email address will not be published.