Как да къпем новородено-стъпка по стъпка

Познаваме много млади майки и татковци, които се плашат от момента, в който ще се наложи да изкъпят бебето си.  Те не са наясно какво точно да направят, за да се справят успешно със задачата, а и малкото телце изглежда безкрайно крехко.

Специално за вас сме приготвили следващата инструкция, в която ще научите подробно как да изкъпете бебето си стъпка по стъпка.

  1. Съберете всичко, което ви е необходимо за банята – ваничкасапун или душ гел, гъба, каничка за поливане, поставка за бебето (ако използвате), хавлия, чист памперс, дрешки. Подредете вещите така, че да са ви на удобно разстояние, когато дойде ред да ги използвате.
  2. Уверете се, че температурата в помещението е приятна и бебето няма да измръзне, когато го намокрите. Обикновено 2 градуса над обичайната температура са достатъчни. Но дори да не ги мерите с термометър, лесно ще познаете кога на мъничето му е студено и скоро ще предвиждате успешно дали стаята има нужда от допълнително загряване.
  3. Напълнете ваничката с около 10 см вода. Температурата ѝ трябва да е най-много 36-38 градуса, но не е задължително да ползвате термометър – просто потопете лакътя или вътрешната част на китката си във водата. Ако усещате, че е приятно топла (не гореща), значи е добра за мъничето. Ако не сте близо до чешма, можете да приготвите допълнителен съд с малко по-топла вода, която използвате за финалното изплакване.
  1. Съблечете бебето близо до ваната. Ако не харесва водата и плаче, опитайте в началото да го къпете, без да сваляте пелената – това може да му даде чувство за сигурност, докато свикне с преживяването.
  2. Потапяйте бебето във водата постепенно, като поддържате гърба и главичката му с ръка. Поливайте редовно телцето му, като загребвате с каничката вода от ваната. Така няма да му става студено.
  3. Използвайте мек бебешки сапун или душ гел. Винаги слагайте по малко от него, тъй като дори най-деликатните продукти могат да изсушат нежната кожа на новороденото. Не е задължително да използвате гъба – много майки предпочитат да измиват бебето с насапунисана ръка, тъй като смятат, че така могат да му осигурят по-голяма безопасност и по-качествено измиване.
  4. Започнете от главата. Сапунисайте я внимателно с ръка или с гъба и пазете очите от навлизане на пяна. После измийте лицето само с вода, като можете за тази цел да използвате и изплакнатата гъба. Ако в ъгълчетата на очите или нослето има засъхнали секрети, намокрете ги няколко пъти, за да омекнат, преди да ги отстраните окончателно.

Някои бебета не харесват миенето на главата и лицето. Ако и вашето е от тях, оставете тази процедура за накрая.

  1. Сапунисайте нежно тялото на новороденото, като не пропускате нито една гънчица или свивка. Що се отнася до гениталиите, обикновеното повърхностно измиване е достатъчно, без значение дали е момченце или момиченце. Измиването надълбоко може да създаде проблеми.
  2. Изплакнете за последен път бебето с чистата вода, която приготвихте отделно. Когато го вадите от ваната, дръжте добре врата и главичката с едната ръка, а с другата пъхнете под дупето и обхванете здраво отсрещното бедро с пръсти. Внимавайте, мокрите бебета са много хлъзгави и могат да се изтъркулят от ръцете ви при най-малкото грешно движение. Добре ще е, ако има кой да ви помогне, като поеме мъничето от ръцете ви със суха кърпа.
  3. Увийте новороденото с чиста, суха хавлийка и го подсушете. Намажете го с бебешки лосион или тоалетно мляко, ако кожата му все още се лющи. Няма място за тревоги – в повечето случаи това са мъртви клетки, които тялото изхвърля, а не е проблем със сухота на кожата. Използвайте момента, за да направите приятен масаж на малките крачета, ръчички и телце. Сложете пелената, облечете дрешките и гушнете бебето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *