Генетично инженерство за усъвършенстване на мозъка.

Помня, че навремето беше много модерно да се използва думата “трансцендентен” – срещаше се в книги, статии, навсякъде. После на мода дойдоха транслитерациите, транссексуалните, трансформиращите трансплантации, трансконтиненталните транзакции и така нататък, докато не се стигна до трансхуманизма. (Само Господ знае защо “транзакция” се пише със “з”).

Очевидната страст към представката “транс-“ вероятно може да се обясни с вроденото любопитство на човека и желанието му да види какво има зад оградата. На латински “транс-“ е нещо като мост; нещо като крачка над, през и отвъд познатото и допустимото. Някъде четох, че Данте бил този, който измислил думата “трансхуманизъм” (trasumanar) преди 600-700 години, но други твърдят, че неин баща е всъщност Джулиан Хъксли – първият директор на ЮНЕСКО – който през 1957 я употребил като евфемизъм на “евгеника”. Не за друго, ами защото евгениците си били създали спорна репутация и имали нужда от излъскване на имиджа.

Бабата на трансхуманизма – добрата стара евгеника – е кръстена така от братовчед на Дарвин и по същество представлява мечта за изкуствено управление на човешката еволюция. За изключване на Божията или природната воля, елиминиране на естествения подбор и за надскачане на всички биологични ограничения, наложени на човека с неговото зачеване. Планът на членовете на трансхуманистичната секта е това да се случи до година 2030.

За повечето хора 2030 е случайно число, други може би го свързват с конспиративната “Адженда 2030”, но има шепа люде, за които то носи специално значение. Например тези, които през 70-те са гравитирали около личността на име FM-2030 и са били негови ученици, последователи, благодетели и приятели.

Трудно е да се повярва, че цели 50 години преди Илон Мъск да кръсти чедото си с букви и цифри, някой друг е имал същата идея и даже я е привел в действие. През 1972 американецът с ирански произход Ферейдун М. Есфандиари официално се прекръства на FM-2030, подтикван от убеждението, че “конвенционалните имена носят прекалено тежък културен багаж като националност, религия и социален произход” и в близкото бъдеще, когато “технологичният прогрес със сигурност ще е позволил на хората да станат синтетични постбиологични организми с вечен живот”, имената вече ще са без значение. Съкращението FM съвпада с инициалите на Ферейдун, но и също означава Future Man, Future Modular и Future Marvel. Супермен, накратко казано.

Интернет не предлага богата информация за битието на Ферейдун М. Есфандиари, но все пак става ясно, че е роден в Белгия през 1930 и е живял в 17 държави; че баща му е бил дипломат; че е представял Иран на Олимпиадата през 1948; че е работил за ООН през 50-те; че е преподавал в известни американски университети като UCLA, Harvard и пр.; че е автор на няколко трансхуманистични книги, безброй есета и три манифеста, един от които дори се насилих да прочета. В Ютюб се пазят избрани лекции, а преди две години някой даже е направил филм за него.

Като трансхуманист, атеист и футурист, Ферейдун проповядва светло и безкрайно бъдеще с помощта на изкуствено оплождане, генетични модификации, изкуствен интелект и фармацевтика. За беда, FM-2030 умира от рак на панкреаса през 2000, но успява все пак да се възползва от любимите си технологии.

FM-2030 е първият в историята на човечеството крионично поддържан в течен азот труп, който чака науката да напредне дотолкова, че да го върне към живота (по план през 2030). Аризонската фондация Alcor Life Extension, която към момента е крионизирала 119 бивши човеци и домашни любимци от цял свят, има на сайта си цяла ода за възхвала на гения на Ферейдун.

За финал на моята лична хвалебствена ода съм си оставила няколко бисерни цитата от работата на замразения мислител. Знам, че който е прочел до тук, ще ги оцени по същество и достойнство:

➡️
“… През 2010 светът ще бъде на нов етап от историята си… Семейството ще е отстъпило място на универсалния живот. Хората ще се събират и разделят според нуждите си, свободни от родства и притежания… Продължителността на живота ще бъде безкрайна, а болестите и недъзите – практически елиминирани. Смъртта ще бъде рядка, инцидентна и няма да е завинаги….
Най-големият и належащ проблем пред нас си остава смъртта, от която следват всички останали човешки ограничения… Дотогава, докато сме смъртни, ние не можем да постигнем качество на живот, нито можем да сме свободни.
Трябва да разрешим това чрез генетични/клетъчни интервенции. Всеки човек трябва да бъде теленаблюдаван и пазен от външни и вътрешни опасности. Телата ни трябва да се преформатират така, че да се превърнат в електронни механизми с лесни за включване или интегриране резервни части. Всеки трябва да възприеме психологията на безсмъртието и да разполага с възможност за крионично запазване…
Трябва спешно да проучим и колонизираме Слънчевата система, и да ускорим еволюцията си от земно програмирани човеци към постчовеци…. Трябва да се отървем от оковите на земния си живот, който в продължение на хилядолетия носи само страдание. При никакви обстоятелства не трябва да се продължава с досегашните земни порядки – трябва да сложим край на ексклузивното възпроизвеждане или родителство, на семейните училища или болници, на паричните икономики, на убийството на животни за храна, на правителствата, на нациите, на гробищата….
Трябва да се отървем от стационарните централизирани форми на обучение, вземане на решения и лечение. Бъдещето на училището е в телеобразованието. Бъдещето на болниците е в телемедицината. Бъдещето на бюрокрацията и съдилищата е в телемениджмънта, телеконференциите и криминалния телемонитор. Пазаруването се замества с телешопинг, а лидерските правителства – с теледемокрация и универсални референдуми…
Генетично инженерство за усъвършенстване на мозъка. Импланти за директен мозъчен интерфейс. Импланти за директно следене на всички телесни функции. През 2010 човешкият мозък трябва вече да е суперкомпютър, независим от животинското тяло, което може свободно да се заменя…
Физическият контакт вече няма да е нужен за размножаването, за което просто се използва инсеминация, а с отпадането на тази нужда ще отпадне и необходимостта от семейства, двойки и бракове. Човечеството се декопулира, хората са флуидни и универсални, без нужда от ексклузивни връзки….
Оплождат се само тези, които имат най-добри шансове за здраво поколение. Избират се клетки с най-желаните качества от цял свят и се миксират, без да се разкрива откъде са взети клетките. Кой на кого е брат, майка или сестра вече няма да има значение, защото това ше бъдат останки от племенното ни минало. Колективното родителство ще облекчава бремето на родителите и ще предпазва от рано програмиране и доживотна травма…”
➡️

Има и още прониковения, но първо, че се изтощих от толкоз бионика и второ, това едва ли е новост за един класически конспиратор през 22-ра. Крионични поздрави на всички и пожелания за успешен телеуикенд, биологична единица Sет@я_Xi_1976

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *