Губи ли движението #MeToo след делото на Джони Деп

“Риалити шоу”, „процес за TikTok”, „краят на #MeToo“. Така се определя делото за клевета, което Джони Деп спечели преди дни срещу бившата си съпруга Амбър Хърд. Има ли нещо вярно в тези определения?

Делото стана едно от най-тиражираните събития в медиите и социалните мрежи. В продължение на повече от месец двамата актьори взаимно се обвиняваха в домашно насилие и в лъжливи показания в съдебната зала. Извън нея ежедневно се събираха фенове на Деп, а Амбър Хърд беше често нападана в социалните мрежи.

Крайното решение в полза на актьора предизвика широки дискусии сред юристи и социални работници за това какъв ефект може да има това дело върху обществото.

Според някои от тях случилото се може да има негативен ефект върху готовността на жертвите на домашно насилие да търсят отговорност на насилника.

Други намират и позитивни тенденции. Една от тях е в опита за открита дискусия за мъжете, преживели домашно насилие.

Делото накратко

Хърд и Деп се събират през 2012 и сключват брак през 2015. Година по-късно актрисата подава молба за развод и спечелва ограничителна заповед срещу бившия си съпруг.

През 2018 г. британското издание The Sun нарича Деп “бияч на съпруги”. Актьорът съди изданието, но губи делото, въпреки че има по-високи шансове да спечели във Великобритания предвид различия в съдебната система.

По-късно същата година Хърд публикува свой коментар в американския вестник Вашингтон пост. В него тя пише, че е станала “публична личност, пример за домашно насилие”. Тя не споменава Деп по име, но той я съди с аргумента, че се подразбира за кого става дума.

Процесът, който започна през април, се излъчваше на живо, като по този начин можеха да се разпространяват снимки и видеа от съдебната зала по целия свят. Показанията на двамата често се разминаваха, като описваха скандали и физическо насилие.

Реакциите в социалните мрежи бяха преобладаващо в подкрепа на Деп, докато Хърд твърди, че е била под непрекъснати атаки, дори е получавала смъртни заплахи.

Ще се промени ли #MeToo

Процесът доби глобален отзвук и това повдигна въпроса дали присъдата ще промени курса на социалното движение #MeToo, което възникна през последните години. Неговата цел е да окуражава жертвите на сексуално насилие да търсят справедливост. Но съществуват и критики, че някои жени обвиняват успешни мъже без основание и по този начин подкопават кариерата им.

Според феновете на актьора от поредицата „Карибски пирати“ именно такава е ситуацията и с Хърд. На обратната страна са тези, според които силно негативното отношение към Амбър Хърд може да откаже жертвите на насилие да говорят.

„Жертвите наблюдават това и мислят: как ще се отнесат с мен, ако изляза на светло?“, казва пред Би Би Си Дебора Вейгинс, ръководителка на Националната мрежа за прекратяване на домашното насилие в САЩ.

Друг елемент от процеса, който някои смятат, че може да навреди, е твърде широкото отразяване на подобен личен казус. Мишел Симпсън Тюгел, адвокатка, представлявала жертви на сексуални престъпления по високопоставени дела, казва пред Variety, че клиентите й често дори не искат истинските им имена да се използват в публични съдебни документи. Днес тя се опасява, че те ще се страхуват да се появят в предаване на живо.

„Те виждат човек, когото дават по телевизията, а освен това е и разкъсан по такъв омразен начин“, казва тя. „Да се излъчва на живо наистина означава да се гледа под лупа преживяването на оцелелия от насилие. Натъжена и отвратена съм от това как ще се създаде дискурс на плашене на хората да търсят справедливост и да говорят за това, през което са преминали”, казва Тюгел.

Освен с излъчването си на живо, делото стана популярно и в социалната мрежа за видеоклипове TikTok. По данни на Би Би Си броят на телевизионните зрители в САЩ всяка вечер са приблизително 18 милиона, а броят на гледанията на видеа с хаштаг е близо 18 милиона.

„Това, което те правят, е да вземат всичко, което изглежда неблагоприятно – изражение например“, казва пред Variety адвокатката на Хърд Елейн Бредехофт. „Те изваждат едно изявление от контекста и го възпроизвеждат отново и отново, и отново, и отново.“

Други юристи смятат, че казусът Деп-Хърд не е типичен и би следвало да се разглежда като самостоятелен, а не като представителен за движението #MeToo.

„Това е друго. Това са двама души, които са били в токсична връзка, които са се държали ужасно един с друг и журито е решило, че един от двамата е манипулирал ситуацията“. Това казва пред Гардиън Митра Ахурайън, медиен адвокат от Бевърли Хилс.

Честа тактика, която според юристите се прилага от насилници, е те самите да се представят като жертва. Тъй като по време на процеса Джони Деп свидетелства, че той самият е бил жертва в брака си с Хърд, възникнаха съмнения дали той самият не е приложил подобна тактика.

Мъжът жертва

Освен опасения за негативните последствия някои откриха и нова възможност в случая Деп-Хърд. Става дума за мъжете жертви на домашно насилие, които рядко застават във фокуса на общественото внимание.

„Г-н Деп всъщност е достатъчно смел, за да излезе с името си. Аз бих се чувствал унизително да кажа пред обществото, че бившата ми, която е метър и шейсет, ме е пребивала”, казва пред Ен Би Си Джак (името е сменено). След като научава за делото, той се осмелява да сподели с приятели за това, през което той самият е преминал.

Според Мими Стърлинг, изпълнителен директор на The Family Place, приют за жертви на домашно насилие в Далас, Тексас, стигмата около мъжете, оцелели от домашно насилие, е довела до това да има по-малко проучвания на тези случаи и по-малко ресурси за помощ.

Според експерти като Стърлинг за такива хора това да чуят подобно признание от публична личност може да има дълготраен положителен ефект.

“Често са нужни случаи и жертви на каквото и да е с такъв висок профил, за да се получи промяната в обществото ни и в перспективата, която е критично важна”, казва Стърлинг.

източник:svobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *