Проверяват столична онкология след сигнали до МЗ

Проверяват столична онкология след сигнали до Министерството на здравеопазването. Това съобщи министър Асена Сербезова в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос от страна на Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Проверки ще се извършват както на “Вътрешен одит”, така и на инспектората като в обхвата не попада само кадровото обезпечение, предават от Българската телеграфна агенция.

Преди това Лъчезар Иванов каза, че през последните години видни специалисти са били уволнявани или принудени да напуснат болницата, а научната дейност и въпросът за академичното израстване на кадрите са напълно игнорирани. В периода 2019 г. до началото на 2022 г. не са се предприели никакви действия за избор на нов научен съвет към болницата.


Конкурсите за началници на клиники и отделения, за заместник-директор, за главна сестра не са обявявани в законния срок, в същото време е налице дефицит на кадри и огромно текучество на персонал, което е вредно за спецификата на работа на онкологичната болница и най-вече за пациентите, коментира Иванов.


Според него, ако не се вземат спешни мерки за промяната на ръководството на УСБАЛ по онкология, болницата ще бъде със затихващи функции. Иванов посочи, че заключенията на ръководителя на Инспектората на Министерството на здравеопазването Росен Иванов от доклада са предадени на прокуратурата.


Разширихме проверката покрай тези сигнали, които получихме, и част от тези проверки са насочени към други органи, потвърди здравният министър. Тя посочи, че тези проверки не са приключили, така че ще проследят фактите, изнесени от Лъчезар Иванов.


Асена Сербезова каза, че по актуализация на научния съвет действително са предприети мерки едва в началото на тази година – това е около месец и половина преди проверката на МЗ. Тя се ангажира лично да проследи дали това се отразява на качеството на медицинската дейност. Засега това не се потвърждава, но лично аз смятам, че проверките в тази посока съвсем не са приключили, допълни министърът.


По отношение на текучеството, проверката на МЗ установи, че през последните години част от хабилитираните лица са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, като според информация, предоставена от изпълнителния директор, е била дадена възможност за работа до навършване на пределната им възраст по Закона за висшето образование, каза Сербезова. През периода януари 2020 г. до 31 декември 2021 г. са напуснали 19 лекари, като тези документи са проверени от колегите от “Вътрешен одит”. Няма уволнени, което е видно от предоставените ми справки, каза Сербезова. Като професионалисти по здравни грижи са постъпили 33-ма, напуснали са 45, посочи тя и допълни, че са установили обаче неактуално поименно разписание.


Проверката на МЗ е установила, че от септември 2017 г. до края на миналата година не са провеждани конкурси за заемане на академична длъжност асистент, главен асистент и доцент, каза здравният министър и се ангажира лично да проследи осигуряването на научното развитие на кадрите и концепцията на ръководството в тази посока. Тя посочи, че проверките не потвърждават, че прекъсването в академичното израстване на кадрите се отразява на качеството на медицинското обслужване. Проверките и на МЗ, и на Изпълнителна агенция “Медицински надзор” установиха, че към момента на проверките изтеклите срочни договори на началници на клиники или отделения в лечебното заведение, са обявени и вече се провеждат конкурсни процедури, информира здравният министър.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *