ЧЕСТВАМЕ ДЕНЯ НА БОТЕВ.

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Чествания се очакват в цялата страна.

Точно в 12:00 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна ще звучат с прекъснат сигнал. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място.

Тържествена заря ще има в Елин Пелин, Казанлък, Павел баня, с. Скравена. В ритуалите ще участват военнослужещи от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологична защита и екология – Мусачево, 61-а механизирана бригада – Карлово, 10-и механизиран батальон – Враца,  военният духов оркестър на  61-а механизирана бригада и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.

С военни ритуали по поднасяне на венци и цветя военнослужещите от Сухопътни войски ще отбележат годишнината от гибелта на Христо Ботев и ще отдадат воински почести в памет на загиналите за Родината в Стара Загора, Хасково, Плевен, Димитровград, Калофер, Асеновград, Белене, Свищов, Смолян, Шумен, Благоевград, Сливен, Горна Оряховица, Русе и в с. Ценово, община Чирпан.

Във всенародното поклонение на връх “Околчица“ ще се включат военнослужещи от 10-и механизиран батальон-Враца.

Представителни части на Военновъздушните сили и на Съвместното командване на специалните операции ще отдадат воински почести пред паметника на Христо Ботев в градската градина “Цар Симеон“ в  Пловдив.

Военнослужещи от Военноморските сили ще положат венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в “Алеята на възрожденската памет“ в Морската градина  във Варна. В тържествения ритуал ще участват почетен караул от Висшето военноморско училище  “Н. Й. Вапцаров“, Представителният духов оркестър на ВМС и командирите на военни формирования от гарнизона.


Военни почести в памет на Христо Ботев ще отдадат и военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби в Бургас. Те ще положат венци и цветя  пред бюст-паметника на революционера в Морската градина. В тържествения ритуал ще участват командирите на военни формирования от гарнизона.


В София пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина Националната гвардейска част ще участва в тържествена церемония в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. От 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на президента ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се чества за първи път през 1884 г. едновременно във Враца и в Пловдив, по инициатива на учителя Георги Бенев. Отбелязва се официално от 1901 год. За пръв път се почита с едноминутно мълчание в цялата страна, с подаден сигнал от сирени на 2 юни 1948 г. 

Ботев е убит от куршум по време на сраженията за освобождението на България. Точното място на смъртта и въпросът за убиеца на Ботев са предмет на продължителни спорове. Смята се, че Ботев е убит в подножието на връх Камарата в Стара планина.

Съществуват две основни версии за смъртта му. Първата, която е широко застъпена в популярната историография е, че е застрелян от османски снайперист, а втората, която рядко се коментира и е основана на становища на вещи лица и анализатори е, че е убит при заговор от свои четници. 

ИЗТОЧНИК: frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *