Изключват ни от ембаргото на руския петрол, но ни налагат други ограничения?

”Много е вероятно да се отложи решението на този въпрос за другия месец. Щом така казва премиерът, очевидно това е обещано на България. Много е възможно да има рестрикции за износ за други страни на продуктите, произведени от този петрол, защото се получава нелоялна конкуренция. Ако бъдат преодолени унгарските възражения, най-вероятно това ще е сделката”, каза анализаторът от Българското геополитическо дружество Пламен Димитров.

Според него очевидно можем без руски петрол, а това струва някакви пари като инвестиции. В момента руският петрол е евтин, отбеляза Димитров.


“Дори да има изключения, най-вероятно те ще са обект на допълнителни ограничения. Първоначалното предложение на ЕК не беше от днес за утре да спрем използването на петрол, имаше гратисен период 6-8 месеца, които биха били достатъчни за инвестиции и да се осигурят доставките от други страни”, заяви главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков в “Денят ON AIR”.


По думите му технически е възможно да се справим и без руски петрол. Отстъпката от сорт Urals не стига до рафинерията и затова цените на горивата са такива. Това е старият проблем с “Лукойл”, уточни той.


Димитров очаква с талона на автомобила да получаваме обявената отстъпка от 25 ст. за литър гориво, след което държавата да ги възстановява на бензиностанциите. Но призна, че има вратичка за злоупотреби.


“Това е изключително административно тромаво, възможности за злоупотреби има. 25 ст. е само увеличението на цената на горивата за последните 3-4 седмици. Можеше да се помисли за социална помощ към домакинства, които изпитват затруднения”, каза на свой ред Стайков.


Той е на мнение, че мерките не са антиинфлационни и са насочени изцяло към компенсиране на загуба на покупателна способност. Няма как да преборят инфлацията, защото зародишът ѝ не е при нас. Говорим за запазване на покупателна способност. Големият проблем е, че от януари дискутираме частични мерки. Ще са част от актуализацията на бюджета, но нямаме цялата актуализация. Част от мерките няма да са временни, разясни Стайков.

“Ще има непрекъсната гонитба между инфлация, увеличаване на доходите, на минималната заплата. Доста неприятна ситуацията, която едва ли ще може да бъде поправена изцяло от българското правителство. Външни фактори ще влияят. Инфлацията върви и това, което е решено сега, е остаряло след два месеца”, подчерта Пламен Димитров.


“Азерският газ покрива горе-долу една трета от годишното ни потребление. За останалите ни трябва алтернативен доставчик. Големият проблем е, че не знаем каква е ситуацията от юли нататък. Ако не се договорят количества, може и да има газова криза в България”, изтъкна Стайков.


“Руският газ няма фиксирана цена. Много е вероятно това, което ще получим през юни, да бъде на цена около или по-ниска от това, което би ни струвала доставка от “Газпром”. Шансът ни за момента е, че на Гърция не са ѝ спрени доставките на руски газ и там има излишъци, от които се възползваме”, заяви Димитров.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *