За ковид лагерите в Шанхай.

Много ми се иска да имах вълшебна пръчка (или по-скоро сопа), с която да подкарам към Китай всички фенове на пландемичните мерки. И по-точно към Шанхай. Да ги подкарам натам и да ги оставя да се порадват на сбъднатите си мечти – насилствена медицинска грижа безкрай.

Сигурна съм, че има и други като мен, които следят настоящето в Шанхай (не в новините, разбира се, ами там, където местни жители споделят реална картина) и знаят, че това е бъдещето на всяка държава, която продължава да подписва и ратифицира споразумения, договори, клаузи, конвенции, укази и прочее, съдържащи в себе си логото на някоя от канцерогенните наднационални организации. Ясно е кои са.

Ето, значи, какво е в момента в Шанхай:

➡️ Малка част от 26-милионния град е в локдаун вече 16-ти ден, а друга голяма част се присъедини към него преди 3-4 дни.

➡️ Десетки милиони хора са под домашен арест (дори и да са шесторно инжектирани) заради наличието на нещо като 4500 случая на грип.

➡️ Всички жители на залостените части на града нямат право да напускат дома си и следва да се тестват задължително. В смисъл, не може да не се тестват и не може да излизат да изхвърлят боклука или да разходят кучето например. Пазарува се онлайн.

➡️ Всеки, чийто тест е дал положителен резултат, бива отвеждан в карантинен лагер. Дали е бременна жена, самотен баща на 2 деца или бебе, няма значение – трябва да отиде.

➡️ Въпросните лагери за карантина представляват халета с хиляди легла и общи бани и тоалетни. Според очевидци и пребиваващи там липсват елементарни условия за поддържане на добро здраве и хигиена.

➡️ Гражданите, които имат късмета да не са “болни”, се опитват да си набавят онлайн хранителни продукти. Казвам “опитват”, защото (както сподели в Туитър един британски адвокат в Шанхай) онлайн поръчките са като руска рулетка. Ставаш в шест сутринта и започваш да опитваш. Няма плодове и зеленчуци, няма ориз, няма хляб и картофи, нищо няма. Не в цял Шанхай е така, но в някои от по-заключените райони.

➡️ Гореспоменатият адвокат е ваксиниран, има 9 поредни негативни теста, но въпреки това не може да напусне дома си вече 16 дни.

➡️ По улиците на изолираните райони обикалят пазачи в хазмат костюми и сегиз-тогиз някое куче-робот обявява правилата с мегафон на гърба.

➡️ Шанхайските власти тестват не само по 14 милиона души на ден, но и всички входящи пощенски товари и пратки (вкл.риба).

Така описано, това със сигурност звучи фантастично, но Туитър е пълен с лични впечатления, а в Ройтерс и други новинарски сайтове има снимки на жълти заграждения, карантинни центрове и празни улици.


Не съм сигурна дали в Китай е имало точно такива мащабни и зловещи локдауни преди, но в Австралия със сигурност имаше. Може би я използват за тренажор, знам ли… Абсолютно същото нещо се случи за малко в няколко различни щата, а през ноември 2021 се разгърна изцяло в едно от най-затънтените места в Австралия, обитавано само от аборигени – Binjari, на 300км от Darwin. Запечатаха цялото село, сложиха пазачи пред всяка къща и ходеха да ги тестват и имунизират от врата на врата. “Болните” качваха на камиони и отвеждаха в сравнително отдалечен карантинен лагер. Четох тогава материали в националните ежедневници и просто не ми се вярваше – цялото нещо изглеждаше като зле скалъпен апокалиптичен сериал.

От една страна ми се струва, че е невъзможно този абсурд все още да продължава (където и да е по света), но от друга страна чета подобни вести като шанхайските и се подсещам, че то нищо кой знае какво не се е променило. Навън пак си има хора, които не виждат проблем в такива ситуации, както и хора, които не виждат по-далеч от носа си изобщо… А щеше да е толкова лесно, ако всички вкупом можеха да разберат, че там, накъдето сме се запътили дружно, няма да има никакво значение кой колко пъти е кихнал и кой какво си е инжектирал. Там, в това бъдеще, изведнъж ще се окаже, че и едните и другите сме еднакво незначителни и някой друг решава кога ще излизаме, дали ще ядем и как ще се лекуваме.

Ако имах вълшебна пръчка (или по-скоро сопа), наистина за това щях да я използвам – да накарам и най-коравите глави да проумеят горното.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *