Днес е денят, Гешев, дори много е закъснял! Обратното броене започна

„Днес не е денят да обсъждаме българска политика или кризисен PR. Важното събитие е процедурата за избор във ВКС”. Това е коментарът на главния прокурор Иван Гешев по повод декларацията на коалиционните партньори в управлението с искане да подаде оставка незабавно. В Декларацията са изброени някои от действията на Гешев, които плачат за Наказателния кодекс.

Но днес не бил денят обаче…

Гешев най-добре от всички знае какви ги е вършил. Дори милиционарската разновидност на съвест, която се е сгушила в него, знае, че има достатъчно основание за бъде разследван, да му се повдигнат обвинения и да бъде осъден.

Той обаче е направил много повече от това. Под мотото, че се бори с корупцията, той легализира рекета, шантажа и репресиите срещу неудобните на режима „Борисов“. Превърна прокуратурата в инструмент за политически терор, подобно на Ленин и Първия декрет от януари 1918 г. за ликвидиране на инакомислещите.

Цацаров, а след това и Гешев деформираха институцията Прокуратура до степен да бъдат потъпкани ценности, но най-вече обвинението трява да служи на обществото и всеки отделен гражданин чрез закона. От висша форма на държавността правото бе употребено по безпрецедентен начин в услуга на мафиотски интереси. Дори фашистът Мусолини е воювал срещу мафията в Италия, а тук властта стана част от мафията, или обратното – все едно.

Цацаров и Гешев извършиха и още нещо непростимо: съюзиха се с изпълнителната власт и олигарсите на управляващите в името на безпринципни действия и гонения. Те се срещаха с Борисов в неговия кабинет и си говориха на език, абсурден за институциите, които представляват. Това е институционален и морален разпад в името на лични интереси.

Станаха узурпатори на властта и с поведението си влияят на деградацията на обществото. Това е непростим грях.

Гешев не трябва да бъде изчегъртван или да му се отмъщава за стотиците и хиляди почернени съдби, за несъстоятелните и умишлено съчинени обвинения, арести и преследване. С него и Цацаров трябва да се заемат КПКОНПИ, НАП и реформираната прокуратура.

Така че, Гешев Денят дойде, макар и много по-късно отколкото това трябваше да се случи.

Вече е все едно дали ще си тръгнеш доброволно или ще бъдеш отстранен след определени процедури. След Декларацията за твоята оставка ти представляваш прокуратурата формално, защото висшия законодателен орган те е определил като негоден да заемаш поста.

И знаеш ли, Гешев, след прочитането на декларацията в Народното събрание днес, ми се обадиха десетки познати, за да изразят удовлетворението и дори радостта си от очакваното ти разкарване от незаслужено заемания пост. Някои от тях са жертви на твоята садистична група за репресии, а други са обикновени хора, които отдавна припознават в твоя модел най-грозните черти на прокуратурата на Вишински. Всички тези хора са наясно, че трябва да има радикални реформи в съдебната система, но съзнават, че твоето и на Цацаров отстраняване, е крачка в правилната посока. И бъди благодарен на днешните управляващи, че не действат по твой тертип, защото вече щеше да си в килия и на всеослушание да се тръби, че си най-големият престъпник и мафиот в държавата. Не че това е далеч от истината, но можеше и да си по очи в центъра на София като онези две кметици, които ти наблюдаваше с перверзна усмивка…

Но както е казал Марк Аврелий: “Най-жестокото отмъщение е да не постъпваш като врага”. Самата цивилизация, Гешев, е твой и на шайката ви смъртен враг.

Огнян Стефанов

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *