Борис Бонев: Нужна е нова сграда за историческия ни музей.

⏱ Нужна ли е нова сграда на Националния исторически музей? След днешното ми посещение там – първо от 24 години, определено мисля, че отговорът е “ДА”. Ето какво видях:

🔴 Музеят е безспорно уникален – разполага с най-богатата колекция от артефакти в България, но много малка част от тях са показани заради липсата на място. Дом 1 на Резиденция Бояна не е правен за музей и това е очевидно.

🔴 Липсва каквато и да е интерактивност или мултимедия – това е музей от 20-ти век, а не съвременен такъв.

🔴 Дали поради липсата на място или решение на кураторите, но изложбите са изключително хаотични – от древни траки попадаш на древен Рим, след което на Васил Левски. На входа пък те посреща чифт ски и снимки от Антарктида. Липсва последователният разказ, който да те преведе през историята.

🔴 Може би най-важното съкровище на музея – Панагюрското златно съкровище е изложено като най-обикновен предмет. Никаква тържественост или насочване на вниманието към него.

🔴 Оказва се, че там е залата, в която Тодор Живков е свален от власт, но това няма как да се разбере, защото осветлението в нея е спряно и се използва само като преход към изложба на носии…

🔴 Персоналът е много любезен, но освен, че седят на столчета из залите, няма как по друг начин да разпознаеш, че са персонал. Няма униформи, което е задължително за подобна институция.

🔴 Сградата има сериозна нужда от инвестиции за ремонт – част от залите са затворени, защото им тече покрива, липсват множество от декоративните орнаменти по интериора, а дворът също е занемарен.

✅ Смятам, че музеят трябва да бъде преместен на по-централно място в София, за да бъде отново удобен той за посещения на софиянци и туристи. Преди мислех, че ЦУМ е подходяща сграда, но и тя няма да е достатъчно голяма. Понеже непрекъснато се хвалим, че сме народ с богата история, която уважаваме – нека най-сетне го докажем освен на думи и на практика.

🤝 Затова трябва да бъде обявен международен архитектурен конкурс за нова сграда на Националния исторически музей. Изключително подходяща е локацията до Централна автогара и Митницата – големи пространства от общински и държавни терени, достатъчно място за мащабен проект, много близо до центъра и перфектно обслужен с градски и междуградски транспорт. Това би било възможност и София да получи своята знакова съвременна архитектурна икона, а българската история да бъде разказана адекватно и с уважение!

Какво мислите вие?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *