Елена Гунчева:ОГРОМНО СЪГЛАСИЕ” НА ПАЗАРА

“ОГРОМНО СЪГЛАСИЕ” НА ПАЗАРА

Не знам какво ги обучават в Харвард, но на мен “огромно съгласие” ми звучи, меко казано, странно. Както и “мегасуперпредложения”. Малко пубертетски , особено от устата на спряган за бъдещ министър-председател.

Другото, което прави впечатление, че огромното съгласие е на пазара в МОЛ-а, докато народът е онемял от възмущение, гледайки пазарлъка как да си разпределят порциите. Защото всъщност това гледахме. Става дума как да си разпределят министерствата и властта и ако някой е останал с друго впечатление, е непоправим наивник.

На мен ми стана ясна и основната линия на преговорите – българите и бедните – на поляна с глухарчета. Много е интересен и бруталния лобизъм в полза на банките. Всички пари на работниците – по банкова сметка. Тоест и от и без това ниските заплати, ще получават още по-ниски, а банките ще богатеят от такси за внасяне, теглене и справки по сметки. И още нещо – когато парите са ти в банка, ти не разполагаш с тях. Разполагаш с една карта, която, ако банката реши да не ти даде парите, можеш да си я сложиш някъде другаде. Примерно ако не слушаш и не се ваксинираш или си натрупал доста глоби от неспазване на мерките, направо ти слагат запор на сметката и тогава пари няма. Другото много важно е: ЧСИ. Много хора успяват да оцелеят само защото не всички заплати им минават през банката. Защото всеки трети българин е длъжник. Всеки десети – длъжник с изпълнително дело при ЧСИ.

Да погледнем и пенсионната и здравна система. При над два милиона пенсионери, около един милион на социални помощи без нито един ден трудов стаж и около милион и половина работещи и демографска катастрофа, кой българин под 50 години ще си въобрази, че ще получава пенсия на старини? Все пак някой трябва и да работи, а демографската катастрофа прави това мисия невъзможна. За здравната система – и да си осигурен, пак си плащаш. И то по много. Тоест, като теглим чертата, файда голяма няма.

С предложението единствено печелят банките. Работодателите ще плащат повече, работниците ще печелят по-малко, а държавата ще държи всички за…сметките! Много харвардско!

Подмяната продължава….с Манолова, Масларова, Христо Иванов, ген. Атанасов, Румен Гечев и Румен Овчаров, както и всички познати муцуни от прехода, който ни докара до катастрофа.

Някак си човек, който дори не може да говори смислен български език като възрастен човек /за английския няма да коментирам, че пак ще излезе злобно/, изглежда несериозно с подобни пазарлъци и твърдения.

Защото си правят сметките без кръчмаря. Без българския народ. Но сметката ще си я платят. Не всеки харвардски бакалин става за държавник. Предвиждам избори напролет.

Елена Гунчева

Leave a Reply

Your email address will not be published.