Илиян Василев:Темата Северна Македония стигна до логичния си край.

Темата Северна Македония стигна до логичния си край – опитайте да формулирате искания и условия, при които да се съгласим да вдигнем ветото на Северна Македония. Но не в патриотарския вид, а като съзнателна и смислена програма с червени линии, в които има смисъл.
Каквото и да предложите ще излезе недостатъчно за националисти, патриотари и прочие радетели на българо-руската дружба.
Наблюдавах отблизо еволюцията в отношенията между бившите страни в Югославия, Съветския съюз и Варшавския договор. Отначало бяха братски, след това станаха делови, и накрая там където не намериха мъдрост станаха вражески. За това за най-добър пример се посочва развода между чехи и словаци. Всичко си признаха и сега са много напред.
Защото след Турската и Съветска империя, след Югославия – няма как да очертаеш граници така че всички етноси и религии да са доволни.
Факт ли е, че каквото и да говорим, северните македонци, са намерили своята нова идентичност, неизбежно дистанцирайки се от съседните и нации. Няма как и да бъде по друг начин.
Дори там където са от един етнос, пак управляващите елити с времето се дистанцират и държат на границите и различността си. Нито Косово ще влезе в състава на Албания, нито Молдова в състава на Румъния.
Каквото да ви говорят националисти – ще наричат техния език македонски и това няма общо с исторически спорове. Не е трудно да се прозре че техния език е насилствено отдалечен от българския, но отрицанието е само път към по-голямата дистанция в бъдеще. А тя ще дойде ако не намерим път да се сближим като позиции и като отсеем сеното от плявата.
Защото зацикляме в емоции, не можем да получим прагматичен дневен ред и ползи и ни гледат като странници.
Хайде да определим заедно “Червените линии” – били сме един народ, били сме доминиращ етнос. Така е, но не сме успели да имаме българска държавност в тези земи, с изключение на войните, тоест без международно признат статут.
Езикът на омразата е действителен проблем, както и правата на самопределящите се като българи. Дали намалихме омразата с ветото си. Или направихме по-лесно самоопределението като българи там.
Истината е, че разкриването на досиетата на УДБА /макар че със сигурност са прочистени/ е в интерес на всички.
Още повече магистрала, жп линия и недискриминация на бълагрите и българския бизнес – но това се постига по друг начин. Няма как Скопие да се противопостави на проекти на интеграцията.
И да се върна на началото – какво точно очакваме да направят северомакедонците?
Защото на съюзниците ни прилича на натиснат бутон от Русия за да спре интеграцията на Западните Балкани.

Илиян Василев

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*