Преговорите: Партиите предлагат финансиране на училищата в зависимост от качеството

В България трябва да има система за оценка на качеството на образованието в училище. Около това се обединиха всички участници в преговорите на партиите за образованието.

Според Николай Денков, който участваше в разговорите от името на „Продължаваме промяната“, оценката на качеството може да се реализира чрез национално оценяване при стандартизирани условия. Ще се взимат предвид и други фактори, сред които социални условия и квалификацията на учителите, и ще се прави математически модел за очакваните резултати. След това всяко училище ще бъде оценявано в зависимост от това къде се намира спрямо средния резултат.До 2024 г. оценката за качество може да определя финансирането на училищата.

Според Денков, който е служебен министър на образованието, такава система за оценка на качеството на училищното образование може да има до лятото на 2022 г. „Ако всичко върви добре, през 2024 г. е добре това да е съществен елемент от финансирането – и като качество, и като отчитане на особеностите на училищата“, добави Денков.

„Продължаваме промяната“ (ПП), „Има такъв народ“ (ИТН), БСП и „Демократична България“ (ДБ) обсъдиха и финансирането на образованието.

Според БСП поне 5% от държавния бюджет трябва да отиват за образование. Ирена Анастасова от партията каза, че е нужен нов модел на финансиране на училищата.

Според „Демократична България“ финансирането на образованието трябва да е обвързано с брутния вътрешен продукт (БВП) и 4% да отиват за средното образование, 1% – за висшето образование, и 1% – за науката. Всичко това трябва да е свързано с качеството на образованието, каза Ивайло Старибратов от коалицията.

Според ИТН трябва да има нова и интегрирана формула за финансиране на училищата. Пламен Николов от партията каза, че училищата трябва да получават 10% към бюджетите си, ако имат учители, които искат да повишат своята квалификация и ученици, които участват в олимпиади. От ИТН предлагат училищата да получават средства си директно от бюджета, а не от общините.

ДБ посочи като свой приоритет връщането на учениците в присъствената форма на обучение и създаването на програма за преодоляване на дефицитите, натрупани през годините на пандемията.

БСП поискаха да има безплатни учебници от първи до 12-и клас и по един учебник по предмет, докато от ИТН посочиха, че трябва да има по два учебника по всеки предмет и програмите да са свързани с възрастовите особености на учениците, което сега не е така според тях.

Според Николай Денков от ПП във висшето образование трябва да се „изчистят“ профилите на висшите училища и всяко от тях трябва да е най-доброто в това, за което е създадено. Според него трябва да има изследователски университети, професионални висши училища и образователни висши училища. Приоритет е включването на българските университети в европейските университетски мрежи, каза още Денков.

Участниците в политическата дискусия за развитие на електронното управление посочиха, че ще работят за въвеждане на личната електронна идентификация в личната карта, но също така и в смартфона, каза Асен Василев, който беше водещ на дискусията.Личната електронна идентификация в личната карта до 6 месеца

Срокът за въвеждане на тази електронна идентификация е шест месеца.

Представителите на четирите партии – “Продължаваме Промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” се спряха и на възможността за отпадане на най-често използваните удостоверения и смяната им с вътрешни административни услуги. Най-важните удостоверения могат да бъдат електронни в рамките на шест месеца, посочи Калина Константинова.

„Продължаваме промяната“ (ПП) поиска да се премахнат политическите инвеститори в земеделието и илюстрира проблемите на сектора с едно изречение: че никъде няма данни за субсидиите в този сектор, дори и финансовият министър. “Това е пълно безумие“, каза съпредседателят на партията Кирил Петков.Четирите партии се обявиха за повишаване на контрола при производството на храни.

По време на преговорите в работната група „Земеделие“ четирите партии се обединиха по няколко теми. Сред тях са завишаването на контрола при производството на храни, стимулирането на местните производители, възможностите за поземлена реформа и създаване на Гаранционен фонд в земеделието.

От „Демократична България“ добавиха, че България е страната в ЕС, която получава най-много субсидии за най-малък брой земеделски производители.

От „Има такъв народ“ поискаха да се създаде средна класа производители. Приоритети за БСП са създаването на гаранционен фонд от 500 млн. лева, с който производителите да могат да кандидатстват по проекти, защита на български автентични храни, както и изграждане на повече напоителни съоръжения.

Основните разногласия са свързани с налагането на таван на субсидиите и комасирането на земя.

Клиничните пътеки могат постепенно да отпаднат, стана ясно от разговорите между 4 партии, които преговарят за съставяне на бъдещо редовно правителство.

В сряда бяха проведени дебати по темата „Здравеопазване“. Мнението на преговарящите съвпадна по най-малко три въпроса: за въвеждане на електронно здравеопазване, за осигуряване на медицински кадри и за поетапното заместване на клиничните пътеки с диагностично свързани групи.Поетапно заместване на клиничните пътеки с диагностично свързани групи.

Последното означава, че лечението ще се заплаща от здравната каса според цялостната картина на здравето на пациента, а не „на парче“, както е в момента. През юни 2022 г. в България може да има една „пилотна“ болница, в която лечението да се финансира не по клинични пътеки, а по диагностично свързани групи.

Според Александър Симидчиев от “Демократична България” електронното пациентско досие може да бъде въведено за 100 дни.

БСП и ИТН се обединиха около мнението, че болниците не бива да са търговски дружества.

Спор предизвика краткосрочната стратегия за справяне с пандемията. Формациите не са на едно и също мнение по това дали трябва да има отделни болници за пациенти с коронавирус.

\

Споровете за строежа на АЕЦ “Белене” разделиха формациите, които преговарят за съставяне на ново правителство. БСП стана партията, която най-активно настоява в бъдещото коалиционно споразумение да се запише изрично, че централата ще се строи, пише “Дневник”.

Дебатът по темата “Енергетика” продължи 5 часа и приключи със заключението, че въпросът за АЕЦ “Белене” ще бъде решен по време на предстоящата среща на лидерите на партиите. Там ще бъдат обсъждани онези въпроси, по които партиите не са постигнали съгласие.

По време на обсъждането на темата “Енергетика” партиите стигнаха до разглеждане на най-малко 30 предложения, по част от които също няма съгласие.

Формациите направиха общ извод за това, че България ще има нови ядрени мощности, но се разминаха в конкретните стъпки, чрез които това да бъде постигнато. Според Асен Василев от “Продължаваме промяната” (ПП) България “в нито един период няма да остане без ядрена мощност”. Партиите не постигнаха съгласие по това дали в бъдещото коалиционно споразумение да се впише конкретно дали става дума за нови мощности в АЕЦ “Козлодуй”, в АЕЦ “Белене” или текстът трябва да остане на този етап без изрични уточнения.

БСП поиска нов Закон за движението по пътищата, както и промяна в методиката за обучение на водачите по време на преговорите с „Продължаваме промяната“ (ПП), „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ) по сектор „Транспорт“. Експертът от партията Крум Дончев настоя също одит на съществуващата пътна инфраструктура, както и прехвърлянето на Агенция „Пътна инфраструктура“ към Министерството на транспорта.

От ИТН поискаха създаването на единен орган, който да се грижи за пътната маркировка. От партията поискаха и търсене на законови промени, които да ускорят отчуждаването на имоти, проектирането и строителството на магистрала „Хемус“.

От ДБ поискаха нови стандарти в поддръжката на пътната инфраструктура, както и въвеждането на електронни системи при управлението на трафика и взимането на решения. Заедно с това представителите на коалицията поискаха и довършването на големите инфраструктурни обекти и свързването на всички ключови пътни артерии в страната.

От „Демократична България“ заложиха на пет ключови неща във връзка с действията в ресор правосъдие. Това са независим съд, гарантиран чрез реформа във Висшия съдебен съвет, което ще позволи и прокуратурата да стане ефективна, прозрачна и да подлежи на контрол. От партията поискаха и промени в регулаторните органи, въвеждане на индивидуална конституционна жалба и други.

ИТН акцентираха върху мерките в сферата на правосъдието, които могат да се реализират с обикновено мнозинство. От партията също акцентираха над потенциалните промени, свързани с Висшия съдебен съвет (ВСС). Вместо промени в конституцията те смятат, че енергията на партиите трябва да се насочи към промени в Закона за съдебната власт. Ива Митева каза, че е противник на премахването изцяло на партийната квота във ВСС, защото това ще капсулира системата.

„Бих се радвал главният прокурор, като направим сега коалиционно мнозинство, да си даде сам оставката, за да не се занимаваме с него. Този проблем да се свърши от само себе си. Надявам се, че и той гледа в момента“, каза един от лидерите на „Продължаваме промяната“, Кирил Петков.

Продължаваме Промяната“, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” постигнаха съгласие по някои енергийни теми по време на дискусиите за коалиционно споразумение за бъдещо правителство, предаде БТА.

Съгласие има по разширяването на обхвата на енергийните помощи, одит на държавните енергийни дружества, план за преодоляване на енергийната бедност и завършване на интерконектора с Гърция. Общ приоритет е диверсификацията на доставките на газ и разследване на картелите.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков каза по време на дискусията на тема “Икономика” между политическата формация и БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”, че откъм политики и визия за България има огромно единодушие по много от обсъжданите теми и мерки.

Сред допирните точки между формациите Петков изтъкна намаляването на административната тежест, преодоляването на последствията от кризата заради пандемията чрез ускоряване на ваксинацията по демократичен начин, използване на потенциала на индустриалните зони с функция на предприятия, които могат да докарат добавена стойност, обвързване на науката и бизнеса с ясни стимули за тази цел.

източник:svobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *