Ниското ваксинационно покритие може да доведе до нови варианти на COVID-19

Приоритет на ЕС беше ваксинацията да върви с еднакво темпо във всички държави-членки. Търсят се причините за по-ниското ваксинационно покритие. Едно от сериозните притеснения, че ниското ваксинационно покритие може да доведе до генериране но нови варианти на вируса. Това заяви Богдан Кирилов в студиото на сутрешния блок на БТВ.

Към момента поставените дози са над 3 млн., а близо 75 000 са бустерните дози.

По темата с ваксините с изтекъл срок той обясни: „В България има специална процедура по унищожаване на лекарствени продукти. 250 000 дози са бракувани и предстои те да бъдат унищожени. През май месец беше удължен срока от 5 дни на 1 месец за съхранението на ваксините. Очакваме в следващите дни да има удължаване и  на срока на ваксината на „Модерна““.

Кирилов изтъкна, че се наблюдава намаляване на ефективността при протекция от заразяване, но по  отношение на хоспитализация нивото на ефикасността е много високо: „Точно заради това в САЩ тече процес по поставяне на бустерни дози“.

По думите му в България бустерни дози се поставят на приоритетни групи. Възможно е прилагане на ваксината на деца след като има одобрение от ЕМА и след експертно становище в България.

По темата за хапчета срещу коронавирус той каза: „Тази седмица ЕМА прие заявлението за разрешаване за употреба. Очакванията са за края на тази година или началото на следващата да бъде издадено разрешително за употреба“.

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *