Никой не иска да има клинични пътеки

Клиничните пътеки могат постепенно да отпаднат, стана ясно от разговорите между 4 партии, които преговарят за съставяне на бъдещо редовно правителство.

В сряда бяха проведени дебати по темата „Здравеопазване“. Мнението на преговарящите съвпадна по най-малко три въпроса: за въвеждане на електронно здравеопазване, за осигуряване на медицински кадри и за поетапното заместване на клиничните пътеки с диагностично свързани групи.

Последното означава, че лечението ще се заплаща от здравната каса според цялостната картина на здравето на пациента, а не „на парче“, както е в момента. През юни 2022 г. в България може да има една „пилотна“ болница, в която лечението да се финансира не по клинични пътеки, а по диагностично свързани групи.

Според Александър Симидчиев от “Демократична България” електронното пациентско досие може да бъде въведено за 100 дни.

БСП и ИТН се обединиха около мнението, че болниците не бива да са търговски дружества.

Спор предизвика краткосрочната стратегия за справяне с пандемията. Формациите не са на едно и също мнение по това дали трябва да има отделни болници за пациенти с коронавирус.

Споровете за строежа на АЕЦ “Белене” разделиха формациите, които преговарят за съставяне на ново правителство. БСП стана партията, която най-активно настоява в бъдещото коалиционно споразумение да се запише изрично, че централата ще се строи, пише “Дневник”.

Дебатът по темата “Енергетика” продължи 5 часа и приключи със заключението, че въпросът за АЕЦ “Белене” ще бъде решен по време на предстоящата среща на лидерите на партиите. Там ще бъдат обсъждани онези въпроси, по които партиите не са постигнали съгласие.

По време на обсъждането на темата “Енергетика” партиите стигнаха до разглеждане на най-малко 30 предложения, по част от които също няма съгласие.

Формациите направиха общ извод за това, че България ще има нови ядрени мощности, но се разминаха в конкретните стъпки, чрез които това да бъде постигнато. Според Асен Василев от “Продължаваме промяната” (ПП) България “в нито един период няма да остане без ядрена мощност”. Партиите не постигнаха съгласие по това дали в бъдещото коалиционно споразумение да се впише конкретно дали става дума за нови мощности в АЕЦ “Козлодуй”, в АЕЦ “Белене” или текстът трябва да остане на този етап без изрични уточнения.

БСП поиска нов Закон за движението по пътищата, както и промяна в методиката за обучение на водачите по време на преговорите с „Продължаваме промяната“ (ПП), „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ) по сектор „Транспорт“. Експертът от партията Крум Дончев настоя също одит на съществуващата пътна инфраструктура, както и прехвърлянето на Агенция „Пътна инфраструктура“ към Министерството на транспорта.

От ИТН поискаха създаването на единен орган, който да се грижи за пътната маркировка. От партията поискаха и търсене на законови промени, които да ускорят отчуждаването на имоти, проектирането и строителството на магистрала „Хемус“.

От ДБ поискаха нови стандарти в поддръжката на пътната инфраструктура, както и въвеждането на електронни системи при управлението на трафика и взимането на решения. Заедно с това представителите на коалицията поискаха и довършването на големите инфраструктурни обекти и свързването на всички ключови пътни артерии в страната.

От „Демократична България“ заложиха на пет ключови неща във връзка с действията в ресор правосъдие. Това са независим съд, гарантиран чрез реформа във Висшия съдебен съвет, което ще позволи и прокуратурата да стане ефективна, прозрачна и да подлежи на контрол. От партията поискаха и промени в регулаторните органи, въвеждане на индивидуална конституционна жалба и други.

ИТН акцентираха върху мерките в сферата на правосъдието, които могат да се реализират с обикновено мнозинство. От партията също акцентираха над потенциалните промени, свързани с Висшия съдебен съвет (ВСС). Вместо промени в конституцията те смятат, че енергията на партиите трябва да се насочи към промени в Закона за съдебната власт. Ива Митева каза, че е противник на премахването изцяло на партийната квота във ВСС, защото това ще капсулира системата.

„Бих се радвал главният прокурор, като направим сега коалиционно мнозинство, да си даде сам оставката, за да не се занимаваме с него. Този проблем да се свърши от само себе си. Надявам се, че и той гледа в момента“, каза един от лидерите на „Продължаваме промяната“, Кирил Петков.

Продължаваме Промяната“, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” постигнаха съгласие по някои енергийни теми по време на дискусиите за коалиционно споразумение за бъдещо правителство, предаде БТА.

Съгласие има по разширяването на обхвата на енергийните помощи, одит на държавните енергийни дружества, план за преодоляване на енергийната бедност и завършване на интерконектора с Гърция. Общ приоритет е диверсификацията на доставките на газ и разследване на картелите.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков каза по време на дискусията на тема “Икономика” между политическата формация и БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”, че откъм политики и визия за България има огромно единодушие по много от обсъжданите теми и мерки.

Сред допирните точки между формациите Петков изтъкна намаляването на административната тежест, преодоляването на последствията от кризата заради пандемията чрез ускоряване на ваксинацията по демократичен начин, използване на потенциала на индустриалните зони с функция на предприятия, които могат да докарат добавена стойност, обвързване на науката и бизнеса с ясни стимули за тази цел.

Продължаваме промяната” започна днес серия от експертни разговори по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение. Те ще продължат до събота – 27 ноември.

Общо 18 са темите, които са на масата на преговорите. Във всяка една са поканени да участват по трима експерти от БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България“.

Във всяка една от дискусиите участва по един от лидерите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев.

Разговорите започнаха днес от 10.00 ч. на тема “Енергетика“. В същите часове се състояха и дебатите на тема “Икономика“.

От 15.00 ч. са разговорите за “Транспорт“, паралелно с тях за “Правосъдие“.

На 24 ноември от 10.00 ч. ще са разговорите по “Здравеопазване” и “Земеделие“. Следобед – “Образование” и “Електронно правителство“.

На 25 ноември сутринта са “Вътрешна сигурност” и “Екология“. Вторият кръг са “Регионално развитие” и “Култура“.

На 26 ноември ще преговарят екипите за “Туризъм” и “Социални грижи“. Следобед ще се дебатира по въпросите “Национална сигурност” и “Спорт“.

На 27 ноември от 10.00 ч. преговорите ще са на тема “Финанси“, следобед – “Международни отношения“.

източник:svobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *