Христина Коемджиева: Дано децата ни имат българско самосъзнание.

Гледам, Поли Генова е родила. Живо и здраво да й е и да расте с българско самосъзнание. Решили са да й викат Леа Катрин Джоузеф Шадрон.

Мен като цяло не ме е срам, че съм българка. Дори се гордея. И колкото повече изучавам чисто любителски историята ни, чета авторите ни, опознавам културата ни, толкова повече се гордея. Знаете ли, че тези, съумяли да сменят вярата на подвласните си разнородни племена и наросности, за да ги обединят, в цялата история на човечеството се броят на пръсти. Помислете как ще реагирате, ако някой дойде и ви каже от утре ще изповядваш друга вяра. В това се корени величието на тези владетели. Те са успели. Един от тях е Константин Велики – император на Римската империя. Другият е Цар Борис. Българин между другото. Знаете ли, че никога преди Аспарух, на нашите територии, не е имало държавно управление и обединение. Размотавали са се подвластни на византийския император племена като славяни, траки и разни прииждащи номади. Аспарух успява да СЪЗДАДЕ държава там, където много други не са успявали, но са точили мераци. Никога преди това. Знаете ли какво струва на един народ да запази идентичността си, когато е застанал на кръстопътя на света и оттук е минал буквално всеки; народ, който е бил поробван, подвластван, насилствено асимилиран. Знаете ли, че благодарение на гордостта от българската принадлежност, народът ни е съхранили векове наред мартеницата, за да достигне днес тя до нас и до децата ни.

Знаете ли какво бута един народ към това да удържи на всякакво външно влияние да бъде претопен? Да се съхрани?

Гордостта.

Така че не, мен не ме е срам, че съм българка. Нещо повече. Изпитвам гордост от великите българи, благодарение, на които днес съм. Към културата ни, към способността ни да оцеляваме, към духа ни. И най-малкото, което мога да направя е да предам нататък българското.

Чрез децата си.

Христина Коемджиева

https://www.facebook.com/hkoemdzhieva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *