Очаквано: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков – от ГЕРБ и ДПС

Практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм народ“. Това показват данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл“ от втория тур на президентските избори, който се проведе вчера.

Профилът на гласувалите за Румен Радев в по-голяма степен, в сравнение с този на Герджиков, показва подкрепа сред хора с по-благоприятна жизнена перспектива, т.е. по-високо образование, местоживеене в по-големи насели места, принадлежност към по-млади групи и т.н. Това в голяма степен кореспондира с подкрепата за Радев от страна на „Продължаваме промяната“ – формация, която се базира именно на икономически активните възрасти, посочва „Галъп“.

Другата основна подкрепа за Радев идва от БСП – партия, която пък обикновено има подкрепа сред по-възрастни хора, с по-ниски доходи и т.н.

В общи линии електоратите на партиите са излезли да гласуват сравнително пропорционално спрямо миналата неделя (включително и електоратите на нови формации и формации, които още не са образували твърди структури на подкрепа) с едно видимо изключение – ДПС.

Мобилизацията при Движението сега е около 6% в страната, при около два пъти по-висок дял миналата седмица. Това е и част от обяснението за сравнително по-ниската активност сега.

„Като дял от всички гласували младежите подкрепили Румен Радев са повече от младите хора, застанали зад проф. Герджиков. Като общ дял от всички гласували повече хора с висше и полувисше образование са дали своя глас за Радев“, обясни пред БНР социологът Яница Петкова.

По-висок е делът на етническите турци дали своят глас в подкрепа на проф. Анастас Герджиков. Практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Радев.

Почти 100% от вота на излезлите да гласуват привърженици на БСП са отишли при Радев, над 90% от тези на „Продължаваме Промяната“ (и 8% за Герджиков) и на „Има такъв народ“ (и 7% за Герджиков), над 70% от привържениците на „Възраждане“ и на „Демократична България“ също са избрали Радев и т.н.

В близо 90% от случаите пък феновете на ГЕРБ са избрали Герджиков. Има обаче и 12% от тях, които са подкрепили Радев. При ДПС подкрепата за Герджиков е в съотношение 69% за Герджиков срещу 28% за Радев. Така повече от една трета от вота за Радев е дошла от ПП, близо една четвърт – от БСП, една десета – от ИТН, 7% – от ДБ и т.н.

Вотът при Герджиков идва основно от ГЕРБ (близо 2/3 от общия вот на кандидата) и от ДПС (13% от общия вот за кандидата). 7% от вота за Анастас Герджиков идва от привърженици на ПП и т.н.

До квадратчето „Не подкрепям никого“ сравнително по-често са прибягвали привърженици на „Възраждане“ и „Демократична България“ – явно изборът между двамата кандидати е бил труден. Разбира се в тези два електората като цяло решително преобладават гласовете за Радев.

В квадратчето „не подкрепям никого“, закономерно, личат най-вече хора, които и в предходния тур са гласували така.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *