Илиян Василев:Радев трябваше да се извини за Крим.

Очаквах от Румен Радев да се извини официално за грешката си с Крим и да потвърди че няма промяна в българската позиция. Защото освен кандидат е и действащ президент и изявлението му че Крим е руски е равнозначно на признание, особено в контекста на служебно правителство, при което той е всичко и парламент, и правителство и държавен глава.
Нито една държава в ЕС не е признала окупацията на Крим. В Европа последната, която го направи, бе Беларус. С нея ли да се сравняваме?
Не е малък, трябваше да бъде подготвен от екипа си за такъв въпрос от Герджиков и въпреки това реагира с инстинкт, което разкрива същността му.
Тези, които не признават окупацията на Крим от Русия, не признават и окупацията ни от Съветската армия и ако утре няКой понечи да ни анексира, вместо да се бият за България, ще търсят постове и привилегии сред новите окупационни власти.
Още по-непростима е реакцията му в контекста на непосредствената заплахата, която тегне над Украйна от нападение от Русия, защото “признанието”, че Крим е руски, означава признание на победата на политиката на свършените факти и индиректно окуражава Путин да нападне съседа си. Отделен е въпросът, че той едва ли чака Радев да се изкаже за да реши да нападне.
Борисов вече нанесе кинжален удар в гърба на украинците с Турски поток и помогна на Путин да спира и пуска кранчето, да държи на студ украинците и да ги “опитомява”. Именно Радев трябваше за знае – има цели екипи от съветници – които да му кажат, че Русия провежда военни учения за да анексира източна Украйна и се свърже по суша с Крим, че блокира транзита на нефт, газ и въглища през своя територия от Централна Азия за Украйна, а ние платихме тръбата за монополен транзит на руски газ за целия Балкански полуостров. Кога разследвахме корупцията по Турски поток по време на служебното му правителство?
До скоро го оправдавах, защото е ляв президент и русофилите са неговия естествен електорат. Но времето е бременно с война и подобни грешки са непростими.
Не мога да искам от вас да гласувате за подобен президент. Не защото сгреши, а защото не призна грешката си и не се поправи. Вместо да заеме центристки позиции, остана при левите и русофилите.
Герджиков няма какво да коментирам, не заслужава никакво внимание.
Аз ще реша утре. А в понеделник ще пиша. Защото ми омръзна да виждам в първите политически мъже на държавата липса на професионализъм и патриотизъм, да ги чакам все да пораснат до нивото на възрожденците ни, да се научат, че еманципацията от Русия е задължително условие за независимостта на България.
За горния пост ми помогна и спомена за Алекс Алексиев, който днес трябваше да навърши 80 години. Мислех си, как той щеше реагира?
Можех и да си спестя този пост, но при толкова “политкоректност” от всички страни, той просто става задължителен. Стига, все пак, става дума за главнокомандващ и лицето на държавата.
Румен Радев пак ще бъде избран, но трябва да знае, че грешките му няма да бъдат прощавани.

Илиян Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *