Иран: Закон за ”подмладяване на населението” или поредният пример за потъпкване на жените?

В Иран е приет поредният закон, който лишава жените от човешкото право сами да решават какво да правят със собствените си тела. Сериозно се ограничава достъпа до аборт, контрацепция, услуги за доброволна стерилизация и свързаната с тях информация. Има условие, според което абортът, провеждан в широк мащаб, би попаднал в графа “престъпления” – “поквара на Земята” и наказанието е смърт. Целта на “Закон за подмладяване на населението и защита на семейството” е да “насърчи” по-високите нива на раждаемост. В страна, в която живеят само 85 милиона души.

При терапевтичен аборт и в случаи, когато животът на жената е застрашен или плодът е с аномалии, не жената ще има последната дума, а комисия, състояща се от представители на съдебната власт, юристи, законодатели и лекари…


Отправен и призив към държавната телевизия да предлага повече програми, насърчаващи раждането на деца и заклеймяващ необвързаните.


Планът предвижда здравно осигуряване за безплодни двойки, предоставяне на услуги и съоръжения на работещите жени, хранителни и здравни пакети в подкрепа на майки и деца, предоставяне на възможности за образование за майки студентки, осигуряване на подкрепа за препитание на семействата и текущи медицински услуги за бременни жени, но разбира се, на сметка лишаване на човешко право на жените…


Другият основен аргумент за приемане на закона е, че по-голямата част от населението е застаряващо.


През последните 5 десетилетия населението на възрастните хора се е увеличило от около 5 на 10 процента и се прогнозира, че този процент ще се утрои през следващите 50 години, така че е “жизненоважно” да се вземе сериозно явлението на стареенето.


За експертите на ООН законът нарушава правата на живот и здраве, правото на недискриминация и равенство, както и на свободата на словото, правейки незаконен достъпа до редица услуги за репродуктивното здраве и споделянето на информация за репродуктивните права.


Полша, която е част от ЕС, забрани абортите. Законът влезе в сила тази година януари месец. Преди време Фрог Ви разкри, че 30 хиляди полякини са се впуснали в отчаяно търсене на забранената процедура.


Малта, друга “цивилизована европейска държава”, изключва аборта, дори животът на жената да е застрашен.


Въпросите при подобни решения са винаги едни и същи: Кога жените ще могат да бъдат напълно свободни? Ще успеят ли да упражнят правото си да решават сами своята съдба и сами да вземат важните за тях решения? Или ще продължават да пътуват до съседни страни, за да направят аборт? Или просто ще завършат живота си в куфар?

Мира Ереева

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *