Лозан Панов:Герджиков и Радев са в ръцете на задкулисието.

Драги приятели,

не съм изненадан от позициите по темата за съдебната реформа на двамата претенденти за президентския пост на вчерашния дебат. „Анкетата“, която гледахме, защото не бих могъл да нарека срещата между двамата дебат, ни показа, че както проф. Герджиков, така и г-н Радев представляват двете страни на един и същи медал. Този медал продължава да стои в ръцете на Задкулисието .

Всъщност беше ясно, че проф. Герджиков няма да каже нищо различно от тезите на ГЕРБ и ДПС по темата за съдебна реформа. Основното в тях е да се запази колкото се може по-дълго настоящата ситуация, придобила гражданственост под името Статукво. Промените в съдебната система, които проф. Герджиков счита за приемливи, са свързани основно със съдиите доколкото сред тях все още има достатъчно хора, които са останали независими. Мъглявите идеи, които той хвърли в публичното ни пространство, ме навеждат на мисълта, че Статуквото търси нов формат, за да се справи с независимите магистрати.

Настоящият президент г-н Радев пък е напълно наясно, че темата за съдебната реформа не бива да се докосва, защото докоснеш ли се до нея „пръстите ти изгарят“. Затова и в продължение на пет години прехвърляше отговорността за нея изцяло на управляващите и никога при нито една своя критика не я пипна. Беглият му опит да предложи промени в Конституцията приключи още след консултациите. От снощния дебат се разбра, че в бъдеще време той възнамерява да следва константно досегашното си поведение и да прехвърли отново отговорността на партиите.

Партиите от своя страна ще приемат тази възможност с благодарност, защото те нямат интерес да се борят с корупцията, която самите политици създават.

В моята представа именно държавният глава е човекът, който задава приоритетите в държавата ни. Ако у нас корупцията е достигнала чудовищни размери, това доказва, че съдебната ни система не работи. Причините, които пречат на борбата с корупцията са анализирани в докладите на редица международни организации. Темата защо главният прокурор, който и да е той, не се бори с корупцията, а я защитава, не присъстваше във вчерашната „анкета“.

В настоящата усложнена геополитическа обстановка, България се нуждае от държавен глава с много ясна геополитическа ориентация. Вчера установих, че настоящият ни държавен глава определено няма такава. Да заявиш, че окупиран Крим е руски, това означава, че подкрепяш нарушаването на международното право. Ако нашият съсед г-н Ердоган, чийто неоосмански амбиции за никого не са тайна, след известно време забие турско знаме в Родопите, на каква международна подкрепа би могла да разчита България с една такава позиция.

Ще припомня само, че непосредствено преди парламентарните избори през юли, г-н Бойко Борисов внезапно отиде на гости на своя приятел г-н Ердоган. Ако отношенията ни с нашата съседка се базират не на една ясна позиция и принципи, а на някакви задкулисни договорки и зависимости, това означава, че рано или късно тези услуги ще трябва да бъдат върнати.

Проблемите с неясната геополитическа ориентация на България и на г-н Радев, и на г-н Герджиков считам, че са пряко свързан с ширещата се у нас корупция. Затова, който и от двамата претенденти да спечели в неделя, няма по никакъв начин да застраши бъдещето на „угоените паяци“ на Задкулисието и те ще продължат да ни оплитат в мрежите си. Бедата е, че на разкъсвана от корупция клета България ѝ предстои да плува в бурно море, което се надига в геополитиката, а липсата на свободни от външни зависимости лидери може да ни струва твърде скъпо.

Лозан ПАНОВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *