Викнаха и Илия Златанов в ГДБОП заради ”Осемте джуджета”

Бизнесменът Илия Златанов също бе привикан на разпит в ГДБОП. Властите разплитат сагата “Осемте джуджета”, а миналата седмица пред разследващи отговаряха и другите герои от сюжета, станал публично достояние миналата година – синът му Явор Златанов, бившият следовател Петьо Еврото, Любена Петрова, Митко Каратиста, бившият правосъден министър Младен Маринов и неговата дъщеря Силвия.

Пред медиите Златанов-старши бе лаконичен – бизнесът му с асансьорните заводи “Изамет” се развивал успешно, въпреки “яростните усилия на всички държавни институции да му пречат”.

“Аз съм само потърпевш от прокурори – цялата Специализирана прокуратура. След края на март миналата година, когато Петьо Петров за трети път ми заяви, че ще ме вкара в затвора и че ще изчезна като песъчинка, ако не му подаря всичко, не съм го виждал”, каза Илия Златанов.

Златанов не се е виждал с бившия следовател Петьо Петров – Еврото от края на март 2020 г., когато за трети път Еврото го заплашил да го вкара в затвора. 

Миналата година разследването “Осемте джуджета” на Антикорупционния фонд разкри как бившият следовател Петьо Петров, познат като “Еврото” и съпругата му Любена Петрова са рекетирали бизнесмена Илия Златанов да прехвърли бизнеса и имотите си на 24-годишния боксьор Кристиян Христов.  По думите на изнудвания предприемач, наред с охранителна фирма “Делта гард“, заведението “Осемте джуджета“, където Еврото правел срещите си, се охранявало денонощно без причина и от полицейски коли. По това време шеф на вътрешното ведомство бе Младен Маринов. Твърди се, че братът на Маринов работи като шофьор на Петьо Петров и е в час с цялата му дейност.


Фрог първи съобщи, че дъщерята на Младен Маринов е купила през 2020 г. една от луксозните коли на Илия Златанов – Тойота “Тундра“. Преди това возилото отишло в ръцете на боксьорчето Кристиян. Силвия Маринова взела  “бижуто“ от Кристиян за 9 500 лева, макар пазарната му цена да не пада под 40 000 лева. Ден след като гръмва скандала “Осемте джуджета“, Силвия продава колата на друг младеж. Джипът тази година е препродаден на 45-годишен мъж, сочен за близък на Маринов.  

Самият бивш вътрешен министър отрече да е бил на разпит. Петрова определи твърденията като “научна фантастика”. Собственикът на “Делта гард” Димитър Спасов, познат като “Митко Каратиста” покани правосъдния и силовия министър на полиграф и заговори за опит да се “стъпи на главата” на самия Спасов и на тази на главния прокурор Иван Гешев. Златанов опердели Любена Петрова като “уникален лъжец”. Силвия Маринова и Петьо Петров не коментира разпитите си. 

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *