Слави Василев:Тази промяна означава да ни управляват млади и образовани модерни хора.

Интервюто ми за БНР – Българско национално радио. Копирам по-долу текста на редакцията.

“Категоричен мандат за промяна.Тази промяна означава не само да не ни управлява вече Бойко Борисов, а – да ни управляват млади и образовани модерни хора, които излъчват ценности, които наподобяват тези, към които България се стреми вече 31 години.“ Така политологът Слави Василев обобщи резултатите от изборите в неделя.

По думите му, генерационната промяна в българската политика, която се носи от Кирил Петков и Асен Василев, означава начало на края на прехода.

При предишните избори промяната не се случила, защото тези, които са били припознати като носители на промяната – ИТН, не са съумели да разберат какъв е политическият процес в България.

„Те обаче имат своите достойнства и едно от тях е, че не загубиха ценно време на България. Можеха да направят коалиция, в която обаче самите те не вярваха. Етапът, който минахме пре 45-я и 46-я Парламенти не са изгубени за България, а са елемент от процеса на откриване на парламентаризма при отсъствието на силната ръка на Борисов. По времето на управлението на Борисов и на ДПС, а това е още от времето на НДСВ и Симеон Сакскобургготски, българинът е забравил какво е да има Парламент, който да работи така, както е замислен. Сега има данни за това“.

Слави Василев прогнозира, че бъдещата управленска коалиция е ясна и тя ще бъде водена от Кирил Петков като следващ лидер на България, и преговорите ще бъдат водени от ПП с участието на БСП, ДБ и ИТН.”

Слави Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *