Милена Фучеджиева:Лозан Панов не е виновен, че го издигнаха за президент, “виновен” е, че е приел.

Лозан Панов не е виновен, че го издигнаха за президент, “виновен” е, че е приел. Човек би трябвало да има по-ясна преценка за себе си – това е истинската интелигентност. И има вина само донякъде за слабия резултат на ДБ. А нещата са много по-прости отколкото изглеждат. Четвърт от гласувалите избраха нова политическа естетика – мъжката харизма от европейско-американски тип на Кирил Петков, пред липсата на каквато и да било харизма на Панов, и почти толкова липсващата харизма на Христо Иванов и генерала. Естетически отхвърли бръснатите глави и мачовското, първично излъчване на Бойко Борисов и Слави Трифонов. Просто и ясно – на власт идва нова естетика. Това е добър знак на най-повърхностно ниво, подчертавам. Знак, който приветствам, защото ми е омръзнало примати да ми крещят и да се държат лошо с мен в България. А примерът от най-високо е важен. За закони и спазването им е по-добре да не говорим, защото видяхме, че там е хлъзгав терен на който някой няма проблем да играе свободни съчетания.
Писах, че пиарката на Черепа не може да е пиарка на Панов, но тези неща нямат значение за убедените в правотата и върховния си интелект демократи. Двойните стандарти са престъпление когато се извършват от едни, но когато ние ги упражняваме, са окей. Нека, както се казва. Но пък и Лозан Панов явно има напълно анти-политически характер. Човекът си изля душага какво мисли за този и онзи, без да му пука, че завлича надолу партията, която го издигна. Лошото е, че от цялото му глуповато представяне пострада и имиджа му на висш интелект в съдебната система. Това не е наш проблем. Така или иначе кумовете му са собственици на Артекс.
Обвиненията, че който не е гласувал е направил ДПС толкова силна, са безпочвени. ДПС в момента са силни, защото техният електорат е сериозен и се мобилизира заради прецедента етнически турчин-кандидат президент. Видяха, че ние, етническите българи, сме докарали нещата до тотална липса на консенсус по каквито и да било въпроси, и взеха нещата в свои ръце. Буквално, в ръцете на Карадайъ. Да, карат хората с автобуси, но и много турци гласуват от Турция. Окей е да гласуват българите от чужбина, а турците не, така ли? Още един “демократичен” двоен стандарт.
Време е да приемем, че това многобройно и тепърва още по-многобройно “малцинство”, има право не само на глас, а и да участва напълно легитимно в управлението на България. Делян Пеевски, Ахмед Доган, цялата група политици на ДПС от прехода, нанесоха големи щети на тази партия, но тя е тук за да остане, независимо дали ни харесва или не. Извън неприятните й лидери зад нея стоят наши съграждани към чиито избор трябва да се отнасяме с уважение. И религията няма значение, само гражданството има.
Колкото до Копейкин, Мангъров на практика направи избора му възможен. Анти-ваксърското войнство в Бг си има партия. А за да се случи това са виновни медиите, които от началото на пандемията, от март 2020 г., дадоха безконтролна трибуна на този палячо.
Разносвачите на ковчези ги елиминираха, но един остана и си сбъдна мечтата да е министър. Без коментар.
А това че Луна преби Сидеров и войводите, е радостна новина. България не е чак толкова мачистка държава.
Естетиката победи, да видим как ще й се отрази властта. Тя брутално приключи дългогодишни надежди за власт и материално благополучие на доста хора, подкрепяни от близо и далече, а гладът създава нови врагове. Контролът отвън едва ли ще е способен да контролира завистта. А и бъдещият министър-председател досега е работил за президента. Отсега нататък президентът по-скоро би трябвало да започне да работи за естетическия бъдещ министър-председател, което ще създаде нови, непознати досега напрежения в тази конфигурация.
Препоръчително е да се четат Шекспирови пиеси, защото сламата се пали лесно. А най-полезното състояние по отношение на политиката където и да било, е да си извън нея и да нямаш очаквания. Нека всички дали гласа си за този или онзи, да не станат жертви на очакванията си.
Winter is coming.

Милена Фучаджиева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *