Илиян Василев:Гласувайте за тези, които имат реални шансове да участват във властта и да формират правителство

За пореден път се чудя, как може да има хора, които да са против машинното гласуване. За по-малко от минута, няма опашки, няма начин за недействителен вот.
Никаква тайна за кого съм гласувал. За всички тези години съм давал гласа си за хората на промяната, на демокрация. Никога не съм искал нищо в замяна. Просто надежда. Вариантът очакванията ми да не се покрият с действителността никога не е бил изключван. Лъган съм и няма гаранция, че пак няма да ме излъжат. Имало е моменти, съм получавал от “своите” удари под кръста, особено когато съм водил и водя лични битки. Така е устроен света – в радостта сме много, в бедата сами. За мен беше важно да опазя името и честта си, за това не съм пропускал избори. За да бъде уверен, че съм дал своята лепта и съм поел своята отговорност.
За съжаление тестът на властта издържаха малцина, но именно те и днес вървят сред нас без охрани, останаха нормални, ме карат и днес да гласуввам. Никога не съм търсил безгрешни хора, защото по грешките и как се справя с тях ще познаете истинския от фалшивия човек. Не съм към своите грешки, но и към тези на другите. У нас съдници повече от избиратели, кусурите винаги извън тях.
Ето и препоръката ми – много практична. Гласувайте за тези, които имат реални шансове да участват във властта и да формират правителство. ГЕРБ и ДПС нямат. Не си струва да грешим с избора на партии с двойно дъно, не за друго, а защото ни губят ценно историческо време. Нямаме този лукс да даваме шансове на провалили се политици и да ги чакаме да съзреят.
Идват тежки времена – инфлация, високи цени, пандемия /тепърва вирусите ще мутират/, проблеми във всички области. Нищо чудно и военни конфликти да има, които да засегнат и нас. В тази обстановка просто не можем да си позволим досегашното ниво на корупция и плененост на държавата и съдебната система. И не, не европейските пари са решаващи. Дори си мисля, че много добре ще ни се отрази, ако започнем да живеем без тях, дори без идеята, че ще получим и похарчим пари на готово.
Имаме достатъчно пари, които се генерират у нас. Просто не трябва да се крадат, защото корупцията изяжда три пъти повече пари, отколкото получаваме от ЕС.
Ако се колебаете да гласувате или не – погледнете назад и се опитайте да намерите мястото си в цялата колективна /без/отговорност за случилото си до този момент, включително демографската криза. Извикайте за бога, изкрещете, дори да сметнат това извън нормата. Но не мълчете. Животът е прекалено кратък за да мълчим и да играем в чужда пиеса.

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *