СТЕФАН ЯНЕВ: Локдаунът е по-лошият вариант.

Локдаунът е по-лошият вариант. От самото начало на служебния кабинет сме казали, че не искаме да затваряме държавата. Това коментира премиерът Стефан Янев в рубриката „Властта говори! Открито“, когато отговаряше на въпроси на медии и граждани в страницата на правителството във Фейсбук.

Основно въпросите бяха свързани с предстоящите избори и с ковид кризата.

Локдаунът е икономически неизгоден и може да докара дотам отделни икономически субекти, че след това да не могат да отворят, но се отразява и на личностното ни общуване, смята Янев.

Той призова всички български граждани да упражнят правото си на глас и отново бе категоричен, че всички приказки за фалшифициране на вота са манипулация.

Определени хора и интереси имат за цел да внушават, че този тип гласуване е подходящ за манипулация. Призовавам и партиите да бъдат по-образи и да не внушават, че машинният вот е ненадежден. Той е надежден и спестява време при обработката на изборните резултати, посочи премиерът.

Аз ще гласувам, както съм правил през годините. Кой ще спечели, ще определят гражданите. Участието на всеки от нас в демократичното управление на страната е нашата отговорност. Ние предопределяме управленските политики. Това е постоянен процес. Да се надяваме, че ще се направи баланс и да се върви в посока следващият парламент да бъде в състояние да излъчи парламентарно мнозинство, което да излъчи редовно правителство и да бъдем в състояние на политическа, икономическа и социална предвидимост, коментира премиерът.

Българските граждани могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет и ЦИК са предприели всички мерки, за да има един честен вот, който отразява реално съотношението на предпочитанията им. ЦИК съвместно със сегменти от изпълнителна власт са направили организация, при която всички машини на които ще се гласува, са достатъчно гарантирани, така че електронните ключове и електронният софтуер са контролирани. Няма практическа възможност друг тип машини или карти да се използват при вота, подчерта Стефан Янев.

По думите му „Електронно управление“ и ЦИК са готови да публикуват на страницата на ЦИК всички серийни номера на машини, флашки и карти, на които ще се гласува. Няма никаква възможност да бъдат подменени машини или периферни устройства. Цялото говорене за допълнителни машини е някакъв вид спекулация, чиято цел е да демотивира гражданите да гласуват, каза още премиерът.

Тестването на учениците бе начинът, който е щадящ, за да сме сигурни, че децата ще учат в безопасна среда, коментира Стефан Янев по темата за учениците и връщането им в клас. Той увери, че вече има достатъчно тестове за всички области в страната, които до края на деня ще бъдат разпределени.

От понеделник училищата, където не са били доставени такива тестове, ще могат да започнат да присъствено обучение. За тези училища, където ще се провеждат избори, ще бъдат отворени от вторник. Надявам се до понеделник или най-късно до вторник вече да имаме достатъчно тестове, за да можем да планираме връщането и на децата от 5-и до 8-и клас. Това е целта, която беше обявен а в началото на този процес – да се върнат децата в училище в сигурна среда. Вървим напред и се надявам следващата седмица да включим и по-големите класове, посочи Янев.

Когато заразените деца са достатъчно малко и развитието на пандемията в национален план е на достатъчно ниско ниво, тези мерки ще бъдат отменени и няма да има нужда от тестване. Това е временна мярка, която цели промяна на тенденцията в развитието на пандемията, така че да са достатъчно ниски нивата на заболяемост и заразяемост и да предотвратим разрастване на пандемията и натовареност на здравната система, подчерта  премиерът.

източник:duma.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *