Илиян Василев:Борисов не престава да създава и сее интриги.

Борисов не престава да създава и сее интриги. В последните дни Лозан Панов направи непростими, за този етап на предизборната кампания, ходове, които ако не друго, могат да разколебаят една част от “демократичния” електорат. Не твърдия, но периферията. Не случайно Борисов веднага започна да спекулира с неговото име като потенциален кандидат за премиер, за да разшири периметъра на пораженията. И за децата е ясно, че за Борисов и Пеевски кошмарът се нарича ДБ и партиите на протеста, и особено възможността те да формират обща парламентарна група, която да стане първа и да диктува съставянето на праителство.


Няма да правя разбор сега защо Лозан Панов го прави. Ще го сторя след изборите, имам информация, само ще кажа, че стратегията му на преимуществена конфронтация с Радев бе дълбоко погрешна, без да бъде импровизирана. Защото за повечето хора от протеста Радев е за актив в борбата срещу Борисов, а последния заедно с Пеевски са основен опонент. За това и избирателите на ДБ, поне голяма част от тях, не приемат акцентите му и не го припознават.
Визитата в Северна Македония издава кои го съветват. Тя не е случайност, а заявка за бъдещите му планове.
В политиката не е важно да имаш морални тези, а да имаш и политически морал при отстояването им и за последствията – кой печели от тези тези. Не виждам ДБ или издигналите го от ИПВ да печелят, не печели протеста – но със сигурност печели Борисов.


Особено опасна е тезата за предателството – съюза с БСП, която е главна опорка на ГЕРБ. Подобно политическо пуританство е допустимо само ако ДБ са първа сила и могат да формират дневния ред, а пък БСП прави кабинет и иска подкрепа на ДБ – която няма как да получи. Иначе влизаме отново в “мъката” на “принципите” и червените линии, които ни обричат на избори, докато ГЕРБ и ДПС се върнат на власт.


Спирам до тук – ще пиша по подробно следващата седмица. Днес е последния ден – всеки избирател на ДБ е важен, защото само по-голяма тежест може да определи и ресурса за влияние при формиране на следващото управление.


Флиртът на Борисов с “премиер като Лозан Панов” е класическа интрига, целяща да убие Панов защото идва точно в момент на съмнения относно мотивите му за критиките му срещу ДБ. Ако днес Лозан Панов не се разграничи от тези внушения на Борисов, не си сложи приоритети в ред и не подкрепи кандидатите на протеста и по специално ДБ, се страхувам, че ще пропусне последния шанс да оправи нещата.

Илиян Василев, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *