Мария Касимова-Моасе:Клошар?! Вярно ли?! Пак!

Толкова беше предвидимо, че чак се изумявам за какви глупаци ни имат. Бездомник се оказа задържан за пожара на кино “Възраждане”. Клошар?! Вярно ли?! Пак! Може би е същият, дето подпали тютюневите складове в Пловдив! И който скоро ще вземе да подпали и други емблематични сгради на нашето минало.


Оттук нататък сюжетът е предвидим. Сградата се самосрутва или изгаря (зависи в какво състояние е и колко собствениците или инвеститорите могат да чакат), а на нейно място – какво да се прави – вземе, та се издигне небостъргач или бизнес център. Отвратително! Само че за това няма да има протести – дадоха на хората да се дърлят за малки неща и да си хабят силите и времето в несъществени демонстрации. Накараха ги да се страхуват, защото страхуващите се манипулират лесно. И защото не могат да изпитват емпатия, докато се страхуват. Пък осъзнаването на общозначимото, на онова, което не се отнася непременно до собствения ти джоб директно, но е важно за живота ни изобщо, е процес, който може да се случи през състрадание и спокойна мисъл. Не в страх.


Прилагам и една статия, в която е обобщена “пожарната” (и не само) биография на старото кино “Ренесанс”. Както ще видите, историята се точи вече много години. Затова и нищо чудно след година-две пак някой клошар пироман да подпали сградата. И този път да бъде окончателно.


https://trafficnews.bg/bulgaria/znakovoto-sofiisko-kino-vazrazhdane-shte-bade-prevarnato-141848/

Мария Касимова- Моасе, фейсбук

https://dariknews.bg/regioni/sofiia/zadyrzhaha-bezdomen-za-pozhara-v-bivsheto-kino-vyzrazhdane-2289953

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *