Ето как ще се правят тестовете на деца в училище.

Учениците от 1 до 4 клас се готвят да се върнат в клас през тази седмица. Очаква се това да стане на 10 ноември, но само при едно условие – ако децата бъдат тествани за COVID-19 два пъти в седмицата.

Родителите трябва да са дали съгласие за такова тестване. В противен случай учениците ще продължават да учат онлайн.

Тук събрахме отговори на най-често срещаните въпроси за тестването на децата в училище.

Къде и кога ще се тестват учениците

Децата ще бъдат тествани в училище, в класната стая на класа в понеделник и в четвъртък преди началото на учебния процес. Директорите на училищата трябва да определят дали децата да идват по-рано в тези два дни или тестовете да се правят по време на първия учебен час.

Децата със специални образователни потребности ще бъдат тествани от родителите вкъщи.

С какви тестове ще става това

Учениците ще бъдат тествани с т.нар. щадящи антигенни тестове. Те се правят с изследване на слюнка.

България е купила два вида тестове – при едните детето отделя слюнка в торбичка, а при другите – във фунийка.

После тази проба се смесва с реактив, а капки от смесената течност се поставят върху тестова плочка. Резултатът от теста се отчита между 15 и 30 минути след това.

В канала на Министерството на образованието в YouTube има клипове, които показват как протича тестването.

Има ли някаква подготовка за теста

За да бъде резултатът точен, децата не трябва да са яли, нито да са пили течности 30 минути преди теста, посочва Министерството на образованието.

Кой ще тества децата – учителите или родителите

Антигенните тестове, с които ще бъдат тествани децата, не изискват апаратура, нито сложни манипулации. Те могат да бъдат прилагани от учители, непедагогически специалисти, медиатори, родители доброволци и други лица по преценка на директора на училището. В тестването може да участва медицинската сестра, която работи в училището.

Поне двама души, определени от директора, ще тестват учениците.

Задължително условие е хората, които ще тестват децата, да имат зелен сертификат, който да доказва ваксиниране срещу COVID-19, преболедуване или скорошен отрицателен тест.

Те трябва да носят ръкавици и маски по време на тестването.

Кои ученици могат да се върнат в училище с тестове

Засега само учениците между 1 и 4 клас могат да се върнат в клас, ако бъдат тествани редовно.

Тестването ще е условие за връщане на децата в клас в общините, в които 14-дневната заболеваемост е над 250 на 100 000 души население, се посочва в насоките на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието за тестването на децата.

Кой решава дали децата да бъдат тествани

Родителите решават дали децата им да бъдат тествани в училище, но тестването е задължително условие те да се обучават присъствено. Изключение се допуска за децата, преболедували COVID-19 в последната година, но това трябва да се докаже с официален документ.

Има ли срок за родителското съгласие

Съгласието на родителя можеше да бъде декларирано до 12 часа на 8 ноември в декларация, изпратена до училището.

Какво става, ако повечето родители не са съгласни

Класът може да започне да учи присъствено, ако родителите на поне половината ученици са дали съгласие децата им да бъдат тествани. В противен случай паралелката остава в дистанционно обучение.

Какво става с децата, които няма да бъдат тествани

Ако родителите на едно дете не са се съгласили то да бъде тествано, то няма да ходи на училище присъствено.

На тези деца трябва да се осигури възможност за дистанционно обучение съобразно възможностите на училището, пише в заповедта на министъра на здравеопазването.

Кога ще се върнат в училище по-големите ученици

Няма точна дата за това. Министърът на образованието Николай Денков каза на 4 ноември пред Нова телевизия, че възможната дата за тях е 17 ноември – седмица след началото на присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас.

Очаквам до една седмица след това да можем да вкараме и по-големите ученици. Предпазлив съм в обещанията, защото могат да се случат много непредвидени неща“, каза Денков.

Учениците от 5 до 12 клас ще бъдат тествани със същите тестове като по-малките ученици. Тези от тях, които са преболедували или са ваксинирани, може да не се тестват в училище, каза министърът.

Какво става, ако някое дете даде положителна проба

Ако някое дете даде положителна проба, родителите му ще бъдат уведомени и то ще трябва да бъде тествано пак, но в лаборатория.

Здравните власти досега не са дали отговор на въпроса кой ще плати за теста в лаборатория. Свободна Европа попита здравното министерство, но не получи отговор.

В момента личните лекари могат да издават направления за изследвания за COVID-19, които се плащат от здравната каса, но няма яснота дали вторите тестове на учениците ще минават по този ред.

Ако положителният тест се потвърди, целият клас трябва да бъде поставен под карантина. Ако вторият тест е отрицателен, детето се връща обратно в клас и учебният процес продължава.

Ще плащат ли родителите за тестовете в училище

Родителите няма да плащат нищо за щадящите антигенни тестове.

Досега са поръчани общо 400 000 теста, които са платени от държавния бюджет.

Някой ще тества ли учителите

За да преподават присъствено, учителите също трябва да се тестват или да имат зелен сертификат, който да доказва ваксиниране срещу COVID-19, преболедуване или скорошен отрицателен PCR или антигенен тест.

Тестовете за учителите ще бъдат купувани отделно, с пари от бюджетите на училищата. Те могат да се тестват и с неинвазивни антигенни тестове като тези, използвани за учениците. Тези тестове обаче ще им служат само за влизане в училище, а не за издаване на зелен сертификат.

Как е в другите държави в ЕС

В редица други държави в Европейския съюз учениците се върнаха в клас преди месеци благодарение на редовното тестване на учениците.

Във Франция децата от детските градини и началното училище се тестват редовно от февруари 2021 г. Тестването не е задължително условие детето да посещава училище. Тестовете се правят с проба от слюнка, а методът на изследването е PCR.

В Чехия тестването на децата е задължително условие те да ходят на училище присъствено от април 2021 г. Тестовете се правят два пъти в седмицата и са антигенни, а изключение се допуска за децата, които са преболедували в последните три месеца, ваксинирани са или имат отрицателен тест от лицензирана лаборатория.

В различните провинции в Германия правилата за тестване на учениците са различни. В Баден-Вюртемберг например негативният тест е задължително условие за достъп до присъствено обучение. Изключение се допуска за ваксинирани и преболедували ученици.

автор:Елица Симеонова

източник:sovobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *