ХРИСТО ИВАНОВ:ГЕРБ и ДПС са в “кръстоносен поход” срещу машинното гласуване.

На 14 ноември се провеждат избори за президент и за Народно събрание. В този блог може да следите само най-важното от развитието на кампанията.

Според съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов ГЕРБ и ДПС са тръгнали на “кръстоносен поход” срещу машинното гласуване, защото то им пречи да прилагат обичайните си схеми за купуване и манипулиране на гласове. Това каза той в понеделник пред Нова телевизия.

По думите му първият инструмент на промяната е машинното гласуване и не трябва да се допуска съмнение в него.

В неделя ГЕРБ и ДПС изрази притеснения във връзка с 228 допълнителни машини на “Сиела Норма”, съхранявани в близост до устройствата, които ще си използват на изборите на 14 ноември.

За наличието на машините сигнализира в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В неделя БСП също поискаха обяснения защо фирмата е поръчала допълнителните устройства.

“Натрупват се твърде много въпроси, на които държим в спешен порядък да получим отговори. Длъжни сме да гарантираме честността на изборите”, казват социалистите.

БСП подкрепи преброяването на контролните разписки, за да няма съмнение в резултатите от изборите.

Миналата седмица Върховният административен съд реши, че разписките от машинния вот няма да влияят на резултатите от вота. Преди това ЦИК излезе с решение да се броят всички разписки от машините.

Съдът не забрани броенето, но реши, че резултатите от него няма да се записват в протокол и така няма да влияят на вота. Според ВАС единственият важен аргумент е финалният отчет с данните от машината.

източник:svobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *