ГЕРБ с разкритие за манипулация на вота.

Днес бивши депутати и министри от ГЕРБ дадоха извънреден брифинг пред склада, където се съхраняват машините за гласуване на 14-ти ноември 2021. По тяхна информация от висш служител от МВР при машините за гласуване са донесени още 228, които не са част от поръчката на ЦИК.

„Този брутален изисква борецът за справедливост Бойко Рашков да дойде тук и да отговори на въпроса какво смятат за вършат с тези машини“, каза Георг Гергиев.

„Какво налага да е скрито от обществото това допръчване на машини, на които не знаем какво е инсталирано“, допълни той.

Тома Биков обясни ситуацията на журналистите: „Ние дойдохме малко по-рано тук, за да проследим какво се случва тук. В последния половин час видяхме коли на жандармерията и полицаи, които дойдоха. След това дойде камион на DHL и нещо беше натоварено в него. Става въпрос за кореспонденция между институции“.

Докато брифингът протичаше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна бързо с кола и взе думата: „В този склад се съхраняват машините, с които трябва да гласуваме на 14-ти ноември. Аз твърдя, че извън тези машини има 228 някакви други, които са дошли тук. Минали са през митницата и са в същия склад, където трябва да са останалите машини узаконени“.

На въпрос от къде има тази информация той отговори, че висши служители от МВР са изчислили, че манипулацията на изборите ще бъде с 228 000 гласа – колкото е една парламентарна група.

Борисов припомни, че поради притеснения от манипулация на изборите, е поискано да се броят контролните разписки: „С тези машини могат да правят какво си искат. Да не излязат с номера, че са за резервни части“.

„ЦИК са сезирали ДАНС, а ДАНС нищо не са направили“, обясни Тома Биков. Борисов показа писмо от ЦИК, в което ЦИК казва, че не е известно предназначението на тези машини: „На ЦИК им прави впечатление защо при белите машини ще докарат черни“.

„В момента, в който пуснахме прессъобщението до вас започнаха да идват коли и да изваждат. Вие може да видите има ли в този склад 228 нелегални машини, на които могат да инсталират софтуер и да сложат по 1000 гласа“, заяви Борисов.

Той отправи покана към журналистите заедно да проверят склада: „Неслучайно не искаха да броим разписки от машините. Партиите на Радев са си знаели, че имат 228 машини и могат да си вкарат данните“.

Бившият премиер поиска властите да дадат обяснение за тези машини. Той и останалите политици многократно заявиха, че ЦИК в официално писмо отрича да знае предназначението на тези машини и се обръща към ДАНС за информация за тях.

Той беше категоричен, че машините са абсолютно същите на външен вид като тези, поръчани от ЦИК. „Единствената ни цел е да задаваме въпроси и да получим отговори“, каза Томислав Дончев.

Даниел Митов беше категоричен, че самият ЦИК не знае защо тези машини са поставени в склада и това води до необходимост от отговори от институциите: „Българските граждани трябва да са уверени, че техният глас се брои правилно“.

Тома Биков каза, че след като машината за гласуване издава разписка, няма проблем тя да се брои. Ако тези разписки бяха излишни, самата машина нямаше да ги издава на хартия.

„Началникът на щаба на Румен Радев се казва Бойко Рашков. Появяват се 228 машини, които са идентични с останалите, същия софтуер, само слагаш флашката и ти излизат 1000 гласа“, заяви лидерът на ГЕРБ..

Борисов показа пред медиите писмото от ЦИК, които се обръщат към ДАНС: „Уведомяваме ви, че в склада са пристигнали СУЕМГ, които обаче не са част от доставката по договора от 18.10.2021 между ЦИК и „Сиела Норма АД““

Той каза, че Петър Кънев, кандидат за депутат от БСП, получава милиони, за да отпечата хартиените бюлетини: „Той ли е единствения печатар в държавата? Защо не го дадоха на някой друг?“

Бившият премиер помоли медиите да снимат какво има вътре в склада. Георг Георгиев обясни: „Ако са били необходими тези машини, защо те не са част от официалната поръчка? Защо не поръчат направо 1828 машини?“

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *