Над 200 хил. души са се ваксинирали след въвеждането на зеления сертификат

Кризата с COVID е възможност да се осъзнаем като нация. Въпреки проблемите и дълбочината на кризата, има и нотки на оптимизъм в това, което става в последните дни и седмици. Откакто въведохме зеления сертификат, над 200 000 души са си поставили първа доза от ваксината.  Това съобщи на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Кацаров благодари на присъединилите се към Обществения съвет по ваксинации и припомни, че вълната на коронавирус е най-тежката досега в България.

Продължителността ѝ се оказа голяма. Вече сме в третия и месец, докато предишните две продължаваха около два месеца. Кризата е огромно изпитание пред народа ни. Тя далеч не е само здравна. Има и икономически измерения не само заради засегнатите стопански дейности и бизнеси, не само заради това, че хем плащаме за ваксини, хем за лечение. Кризата има далеч по-големи измерения, извън здравните и икономически проблеми, които създава. Тя има и дълбоко духовно отражение, отбеляза още Кацаров.

Той подчерта още, че ръководенето на кризата изисква лидерство и хора, които да поемат риска и посочат пътя, по който трябва да се върви.

Красимир Гигов отбеляза, че е важно да се ваксинираме и припомни, че те са средство за превенция на заболяването. По думите му все още не може да се създаде т.нар. колективен имунитет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *