Мъченията на Навални продължават.

Двама бивши затворници от трудовата колония в руската Владимирска област описаха методите за оказване на натиск върху опозиционера Алексей Навални, ползвани от администрацията на наказателното заведение.

На 4 ноември телевизия “Дождь” излъчи интервю с Нариман Османов и Евгений Бурак. Те двамата твърдят, че ръководството на трудовата колония е поставило опозиционера в група от затворници, специално обучени за работа с него.

Според Османов всички затворници в бригадата са били инструктирани да не разговарят с Навални. Освен това те са записвали всяка негова стъпка.

Бурак каза, че най-малко 10 затворници винаги са следвали Навални, дори и в баните, като непрекъснато са се опитвали да провокират политика да ги удари. Опозиционерът е успявал да избегне физически сблъсъци.

Османов и Бурак казаха още, че в трудовата колония е излъчен предполагаем документален филм, в който се намеква, че опозиционният политик е гей.

Хомосексуалните затворници в Русия и повечето бивши съветски републики са изправени пред ежедневни унижения и изтезания, докато изтърпяват наказанията си.

По сведения на Нариман Османов по време на гладната стачка на Навални властите в руската наказателна колония настанили до него човек, за който твърдели, че страда от туберкулоза. Впоследствие това се оказва инсценировка – явно, за да сплашат опозиционера и да го накарат да се откаже от своя протест, обяснява Османов.

Той казва също, че по време на гладната стачка на опозиционния политик някои затворници започнали да пекат колбаси в помещението, което обикновено не е разрешено.

Освен това в първите три дни след връщането на Навални от затворническата болница са били прилагани различни трикове, за да го лишават от сън – до него например е бил настанен човек, който по указание на ръководството постоянно издавал “различни силни звуци”, разказва още Османов.

През последните 2 години опозиционерът Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичено вещество, а след като се върна от лечение в Германия, беше арестуван и осъден, а в момента е в трудова колония. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки, а негови сътрудници бяха задържани.

Навални обвинява руския президент Владимир Путин за отравянето, докато Кремъл отрича да има нещо общо.

източник:svobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *