Мария Касимова-Моасе: Как властра руши строеното от дедите ни.

Нова Загора, Сливен, Ямбол.
В Нова Загора се запознах с Кремена Петрова – една жена с дух на самурай и сила на боец. Бори се срещу обгазяването на града от инсталация за биогаз на фирма “Енерджи 2” ООД, част от групата “Градус” ( да, производителите на пилетата). Заплашват я, ограбват я, някои хора дори се страхуват да я поздравят, за да не пострадат те самите от силните на града. Но тя не се отказва да се бори за въздуха.


Кремена и хората като нея от Нова Загора искат също да запазят старата гара. Представлява кокетна сграда с история и облик, оставена да се руши. Защото на нейно място трябва да се построи… павилион. С еврофондове, които да отидат в едни точно определени ръце. Разбира се, в институциите, които си подмятат казуса, няма никакво усещане за история, градска среда, опазване на архитектурата. Павилион бил нужен, защото гарата, видите ли, не била строена по съвременен стандарт! Щото двореца в София или Рилския манастир са! И щото няма технологии да я укрепят! Затова павилион – с бетона, пластмасата и безличието си!
Зад такива хора като Кремена трябва да има армии от съмишленици. И трябва гласовете им да се чуват. Подкрепям с всички сили Кремена и чистия въздух на Нова Загора! И малката, красива гара на Нова Загора, която може да е толкова много прекрасни неща – музей, център за изкуство, библиотека, хъб, интерактивен център, дневен център за всякакви срещи, грижа и занаяти и какво ли още не! Всяка сграда е свидетел на времето, духа и мисълта. И като ги убиваме, убиваме паметта си. Стреляме в краката си.

Мария Касимова-Моасе, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *