Доверието към Гешев от Европейската комисия е изчерпано.

Това заяви пред Българската национална телевизия правосъдният министър Иван Демерджиев.

Министерството предвижда законопроект, с който прокурорите, започнали разследване срещу обвинител №1 да могат да бъдат назначени като съдии със същия ранг, след като приключи разследването. Промените в законодателството са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, който съвсем наскоро бе предаден на Брюксел.

Предвижда се главният прокурор да може да бъде разследван от прокурори с ранг на обвинителите във Върховната касационна прокуратура. Ако има производство, главният прокурор ще бъде отстранен, ще отпадне и йерархичният контрол над актовете на разследващите, дисциплинарната им отговорност и атестирането.
Възможен е и самоотвод.

Обвинител №1 се превърна в залог за милиардите, които трябва да дойдат от Европа по Плана за възстановяване и устойчивост, нужни за справянето с последствията от пандемията от COVID-19. Лансираните реформи не са обвързани с конкретни срокове в плана.

Промените обаче могат да се случат само и единствено при работещ парламент. Дали такъв ще има, ще стане ясно след изборите за Народно събрание на 14 ноември.

Доверието към Гешев от страна на Европейската комисия изчерпано. Дълги години Брюксел е бил заблуждаван и не може да чака. ЕК постави въпроса за контрола на актовете на главния прокурор и искат надежден механизъм за контрол.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *