Арести за строежа на “Хемус”.

МВР започна арести в рамките на своето разследване за строителството на магистрала „Хемус“, потвърди в четвъртък служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. През последната седмица той на няколко пъти заяви, че по този проект авансово са платени десетки милиони левове без да има никакви строителни книжа и без да е ясно кой ще извърши строителството.

По неофициална информация на Свободна Европа от източници, запознати с разследването, към четвъртък преди обед арестуваните са около 15 души. Сред тях е мажоритарният акционер в дружеството „Водно строителство – Благоевград“ и управител на фирмата „Грома холд“ Виктор Велев. Това една от компаниите, получили най-големи авансови суми за строежа на „Хемус“ – над 84 млн. лв., сочи доклад на Сметната палата, огласен в началото на юни.

Свободна Европа потърси Велев, но той не вдигаше мобилния си телефон. На един от контактите, обявени в сайта на „Грома холд“, отговори жена, която се представи за секретарка. Тя заяви, че няма информация шефът ѝ да е задържан и нищо повече не може да каже.

Действията на полицията и данъчните по случая започнаха още миналата седмица с изземване на документи и разпити в държавното дружество „Автомагистрали“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Те имат два договора за строежа на „Хемус“, сключени по т.нар. процедура „ин хаус“ (in house) – директно възлагане на държавна фирма без обявяване на обществена поръчка.

По закон тези договори не позволяват наемане на частни подизпълнители, но Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече неведнъж обяви, че всъщност „Автомагистрали“ е наемало техника заедно с персонал от частни фирми. Според доклада на Сметната палата от лятото държавното дружество е платило авансово 425 млн. лв. за участъците от „Хемус“ след Велико Търново, за които все още няма издадени строителни разрешения.

В сряда вечерта МВР извърши първите арести по случая в Благоевград, а в четвъртък сутринта Рашков прогнозира, че задържаните ще се увеличат. Той даде кратък брифинг в Симеоновград, където беше на посещение по повод акция на полицията срещу купуването на гласове. По думите му арестуваните до момента в Благоевград и други градове са „лица, които пряко участват в тези схеми за нелегалното изграждане на магистрала Хемус“.

„Ние, на практика, все още не сме стигнали до непосредствените строители, затова аз няколко пъти казах, че сме изправени пред една невиждана в целия свят хипотеза – някой, който е строител под прикритие, да изгражда такова съоръжение. Непосредствените изпълнители там са неизвестни лица – те получават някакви средства от няколко основни фирми, на които са давани десетки милиони лева. И тези средства как са разходвани в момента предстои да се изясни“, каза вътрешният министър.

На въпрос дали първите арести са извършени във фирмата „Водно строителство – Благоевград“, той потвърди, но отказа да коментира повече, тъй като МВР ще даде подробна пресконференция за разследването си в петък.

„Няколко са фирмите, не в офисите на всички фирми, доколкото знам, са извършени необходимите действия. При всички случаи ще се стигне и до още задържане на лица, защото това е процес, той се развива въз основа на събраните факти и ще се предприемат и необходимите процесуални действия. Работи се по този случай от повече и месец и половина.“

От думите му стана ясно, че на този етап МВР е събрало „достатъчно предварителна оперативна информация“, за чието доказване предстоят още разпити и изземвания.

„Тази магистрала най-вероятно, ако се докаже това, което е очертано в предмета на разследване, ще означава, че българският народ има всички основания да плати още веднъж магистралата, защото някои от фирмите вече заявиха, че парите не са при тях. И аз съм склонен да им вярвам, защото, както посочих преди няколко дни, един от известните строители на пътища, и извършващ ремонт на пътища в нашата страна, от началото на годината досега е превел 21 млн. лв. в Обединените арабски емирства“, добави вицепремиерът.

Той не за първи път споменава този сюжет, но все още не е конкретизирал кого точно визира. Миналата седмица Рашков нарече пред бТВ въпросния строителен предприемач „известен, велик и може би жилав“, но не пожела да посочи името му.

По време на брифинга си в четвъртък служебният вътрешен министър уточни, че МВР ще предложи на прокуратурата да поиска от съда постоянното задържане на арестуваните по случая, „вместо да бави разследването в други насоки“. По думите му „става дума за десетки милиони лева, които са изтекли от българския бюджет“ през банка, с чийто собственик „Бойко Борисов преди години е имал общи фирми“.

Той не пожела да даде повече конкретика, но спомена „Агромах“ като една от фирмите, получавали авансови средства за строежа на „Хемус“. Попитан дали МВР ще задържи и собственици на фирми, той добави, не изключва „такова развитие на процеса, което да наложи, въз основа на събраните доказателства, да се задържат и лица на по-високи нива“.

„Агромах“ всъщност е старото има на „Грома холд“, чийто управител е Виктор Велев. „Водно строителство – Благоевград“, в чийто помещения започна полицейската акция в сряда, пък преди се казваше „Водстрой“.

Преди години „Агромах“ се свързваше с покойния бизнесмен Методи Бачев, който през 2016 г. изпадна в немилост пред бившите управляващи от ГЕРБ след конфузна случка по време на събор в село Черниче. Тогава той беше заснет в нетрезво състояние да казва, че кметът на Симитли Апостол Апостолов е извършил сексуален акт с бившия премиер Бойко Борисов.

След този случай „Агромах“ започна да губи обществени поръчки, а години по-късно се преименува на „Грома холд“ и отново започна да печели конкурси. По информация на „Капитал“ „Грома холд“ и още няколко дружества са получили повечето по-големи поръчки за строеж и ремонти на пътища по времето на ГЕРБ.

Успоредно с брифинга на Рашков в четвъртък, управителният съвет на браншовата камара „Пътища“ осъди „действията на органите на реда през последните часове“. Организацията настоя „политическите кампании и опити за съсипване на икономически отрасъл с национално значение да бъдат прекратени и всички ангажирани в строителните процеси на територията на страната да изпълняват качествено и в срок договорите си“.

Според позицията на камарата договорите за изграждането на „Хемус“ спазват всички принципи и изисквания на българското законодателство. Оттам добавят, че „участниците на напълно законните и с обосновани искания протести са подложени на допълнителни ревизионни процедури от Националната агенция по приходите, проверки от Икономическа полиция и разпити“.

Българската браншова камара „Пътища“ организира протести от няколко месеца с настоявания държавата да им изплати над 800 млн. лв. за извършени дейности по строеж и ремонти на пътища. Регионалното министерство твърди, че е платило авансово много повече пари от исканите.

По този повод миналата седмица Бойко Рашков заяви, че част от фирмите, извършвали незаконни строителни дейности по трасето на „Хемус“, са изпращали работници и тежка техника на голямата демонстрация в центъра на София преди близо месец.

източник:svobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *