Д-р Лъчезар Томов: България може да постави рекорд по смъртност.

България може да надмине най-черните си години по смъртност. Това прогнозира в ефира на Нова телевизия математикът д-р Лъчезар Томов по повод пандемията от коронавирус.

Според д-р Томов най-голяма смъртност в историята на България е имало през 1913 година, когато е холерата, през 1918 година (150 000 починали), когато върлува испански грип, след това през 1997 година, когато има глад и хиперинфлация. 2021 година обаче може да ги надмине.

Може да надминем рекорда си от 1918 година. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование. През 1918 е имало и война, войниците са били в окопите”, коментира д-р Лъчезар Томов.

Това, което трябва да се направи е да се защитим като се ваксинираме, заяви Иван Тодоров, зам.-председател на Българската болнична асоциация .

„Българите приеха ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е действие на групова отговорност. В България има криза на общностно чувство. Ние не искаме да мислим за другия. Затова излязоха призиви като „Всеки сам си решава”. Когато ти не се ваксинираш и се влошиш, заемаш болничен ресурс за други болни, които имат нужда от лечение. Сега спират плановите операции. Знаете ли какво означава за един новодиагностициран онкоболен, който трябва да чака операция 3 месеца? Не всеки сам си решава, нашето поведение оказва влияние върху много други”, заяви Тодоров.

По думите му болниците и лекарите са презаети и е възмождо да умрат много хора, които е можело да бъдат спасени, ако се е използвало решението за превенция, а именно ваксините.

Бизнесменът Красимир Дачев заяви, че простотията у нас е толкова голяна, че доминира над инстинкта за самосъхранение.

Математикът д-р Лъчезар Томов заяви, че имаме слабо образование, а това има голяма връзка с информираните решения за ваксиниране. Рискът от епедимия е по-голям отколкото от ядрена война.

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *