Горан Благоев: Всеки закон, който се опитва да прокарва лобистки интереси, следва да бъде спрян.

Искам да съм президент на благоденстващи българи, а не на работещи бедни

В момента у нас реално имаме президентска власт, тъй като служебното правителство е излъчено от президента. Това коментира в предизборен диспут по БНТ кандидатът за държавен глава Горан Благоев, издигнат от Национално обединение на десницата с номер 7. „Оттук нататък трябва да се надяваме, че ще има работещ парламент, който да излъчи работещо правителство, с което президентът да е в диалог“, каза публицистът и историк Горан Благоев.

Всеки закон, който се опитва да прокарва лобистки интереси, следва да бъде спрян от президента, категоричен бе той, по повод правото на държавния глава да налага вето върху законопроекти. Големият въпрос тук обаче е за ефикасността на президентското вето, „защото видяхме, че при избора на главен прокурор президентското вето нямаше ефект“.

Президентът трябва да е и стратег при връчването на трети мандат за излъчване на правителство, ако се стигне до там, за да има възможност да се състави работещо такова.

Държавният глава има право да предлага промени в законодателството, припомни още кандидатът от Национално обединение на десницата. По думите на Горан Благоев президентът трябва да има качествен експертен съвет и в тази връзка, повишаването на пенсиите да не е поредният предизборен трик, а индексирането им да е процентно, спрямо инфлацията.

„Не се говори нищо за детските надбавки – един изключително важен въпрос. Темата с чудовищната демографска криза няма как да бъде решена ако държавата не въведе мерки за стимулиране на българското семейство от една страна и от друга – да престане да дирижира естествените икономически и бизнес процеси. Ние сме за стабилна дребна и средна класа, която гради гражданското общество“, категоричен бе Горан Благоев и заяви: „Искам да бъда президент на благоденстващи, а не на работещи бедни българи“.

Горан Благоев изтъкна, че ако в момента беше държавен глава, щеше да провокира дебат за това, всеки политик да носи отговорност за лъжите, които изрича по отношение на ваксинациите. Той сподели впечатления от предизборните си обиколки в страната, според които възрастни хора цитират думите на Бойко Борисов, че ваксините са с изтекъл срок на годност, при положение, че на всеки флакон е указана годността.

Горан Благоев подчерта, че ваксинирането е най-сигурният начин за справяне с ковид пандемията и припомни, че от Национално обединение на десницата непрестанно апелират за това. Ролята на президента, освен да събира различните мнения, е да дава пример, каза още кандидатът за президент с номер 7 в бюлетината. „Лошото е, че държавният ни глава, през последната година и половина, показа изключително непоследователно поведение в тази посока“, коментира той.

Националният ни суверенитет има и енергийно измерение и президентът трябва да го отстоява, каза още той. Президентът е този, който трябва да свика експертите да провокира дискусия по напредването на проекти, които ще ни направят енергийно независими: „А такива проекти в момента, за съжаление, са замразени. Само ще припомня газопроводът Комотини-Стара Загора, чиито тръби почти са стигнали до Стара Загора, но незнайно защо, се работи бавно. Може би, защото ще доведе до независимост с по-евтиния азерски газ, който можем да потребяваме реално, а не виртуално. Замразен е и енергийният проект Турно Мъгуреле – Никопол, пак поради натиска на Русия“, каза Благоев и коментира, че „голямата“ новина на деня как цената на газта пада, благодарение на Путин, е просто заради тенденции на пазара.

България да бъде уютен дом за всички общности у нас и българите в чужбина, а държавата да има благоденстваща и образована нация, е стремежът на кандидата за президент Горан Благоев, който призова хората да гласуват с номер 7 в бюлетината.

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *