Стойчо Кацаров: Да, обмисляме локдаун.

В момента преживяваме най-тежките от предишните три вълни. Здравната система се справя засега добре. Броят на хоспитализациите е по-малък от предишните вълни, но ситуацията с интензивните и реанимационни отделения е критична. Това заяви пред БТВ служебният здравен министър Стойчо Кацаров

Ако спазваме мерките, то ще контролираме кризата. Най-сигурният начин е да се ваксинираме. Хората носят маски, но не всички, а част от тях под носа. Хора, сложете ги тези проклети маски – това е начинът. Личната отговорност е ключова, категоричен бе той. 

Засега има достатъчно кислород в болниците. Ако няма достатъчна наличност, то ще се забрани износа, разкри здравният министър.

Да, обмисляме локдаун, съобщи Кацаров и допълни, че ако болниците се препълнят, МЗ ще спре всички стопански и обществени дейности. “Няма определено число, при което да наложим локдаун, а той ще се наложи спрямо движението на данните у нас.”

При сегашните цифри ние вече трябваше да сме затворени и ние сме затворени, има възможност да се работи при безопасни условия (бел. авт. – ваксинирани). 

“Изборите трябва да бъдат проведени. Всички членове на СИК ще бъдат тествани, ако нямат “зелен сертификат”, за да намалим до минимум риска от зараза”, коментира Стойчо Кацаров и заяви: 

Допускам, че има фалшиви сертификати и хората влизат с един и същи документ, но това е най-глупавото нещо, което може да направите. Може да излъжете здравните власти, но не и вируса. 

“Хората трябва да се ваксинират, за да се предпазят, а не заради зеления сертификат”, обясни здравният министър и обвини “лидери на големи партии”, които са му поискали оставката през септември след новината за въвеждането на сертификатите.  

На въпрос защо е дал Бойко Борисов на прокуратурата заради фалшиви новини, но не и медици, които разпространяват публично неверни данни, Кацаров коментира: Не мога да проследя всички.

Въпреки, че в началото на разговора Стойчо Кацаров заяви, че сме в най-тежката ковид вълна, то в края на интервюто той заяви: Действията ми са адекватни. 

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *