Явор Божанков: Кирил Петков трябваше да се извини.

Разглеждам Кирил Петков, освен като конкурент и като потенциален партньор. Та следващите редове са градивни. И той и Радев допуснаха грешка, за която бих критикувал всеки.

12 години имахме един, който не признаваше ни конституция ни съд. Стигат. Нормата в конституцията е императивна. Казусът може да го реши студент трети курс в юридически факултет.

На мястото на Петков бих казал „съжалявам, допуснах грешка“. Още повече, че тази ще се плаща – решенията му са атакуеми и ще имат правни последици.

Обаче. Той реши да атакува съда, че губи суверинитета на България. Поиска някакви изслушвания, все едно е в реалити шоу. Това е лош знак.

Скандал имаше преди делото. Но Петков създаваше партия. За това се иска трибуна. Позицията на министър я осигурява. Петков я използва. Президентът Радев защити това. Намеси се в полза на конкурент на БСП по време на избори. При това неправилно.

В заключение. За подръжниците на Кирил Петков, конституционния съд е със сринат авторитет заради едно правилно решение. Утре ще сме в парламетна. Петков ще се обърне към същия съд. А той ще си е с все така срината репутация. Това съм го гледал пет години и не свършва добре.

Бих водил дебат за промяна в конституцията и позволение на хората с двойно гражданство да изпълняват определени длъжности.

Но дотогава е добре, от гледна точка на почтеността, да се водим от конституцията на република България.

Явор Божанков, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *